Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Export Dominicaanse bananen flink gedaald

De bananenteelt in de Dominicaanse Republiek staat, ondanks aanhoudende groei, voor grote uitdagingen op de internationale markt, vooral in Europa. Hierdoor hebben andere teeltlanden zoals Ecuador, Peru, Colombia en Costa Rica terrein gewonnen. Volgens een rapport van het ministerie van Economische Zaken is de export van Dominicaanse bananen aanzienlijk gedaald. Gegevens van Uncomtrade tonen aan dat de afzet in het Verenigd Koninkrijk is afgenomen van 120 miljoen dollar in 2016 naar 67 miljoen dollar vorig jaar, met een daling van het marktaandeel van 22% naar 9%. In Frankrijk is de export, die tussen 2012 en 2019 gemiddeld 59 miljoen dollar per jaar bedroeg, na de pandemie niet boven de 21 miljoen dollar gekomen, en het marktaandeel is gekelderd van 11% naar 0%. Zweden vertoont ook deze negatieve trend, met een marktaandeel van minder dan 9%, vergeleken met 32% in 2016.

Het verlies aan concurrentievermogen van de Dominicaanse bananen op de Europese markt wordt voornamelijk toegeschreven aan problemen met de kwaliteit van de export. In 2023 ondervonden Dominicaanse producenten aanzienlijke moeilijkheden in de keten, met name door het ontbreken van een efficiënte koudeketen, wat de versheid en kwaliteit van de bananen negatief beïnvloedde. Het wordt geschat dat een verbetering van deze koudeketen de export jaarlijks met meer dan 52 miljoen dollar zou kunnen verhogen.

Daarnaast heeft het weer ook een rol gespeeld in de problemen van de sector, met onder andere de impact van orkaan Fiona in 2022 en extreme fluctuaties in regenval en droogte die de stabiliteit en productiviteit van de sector hebben aangetast. De concurrentie op de Europese markt is intenser geworden, nu andere producenten profiteren van verlaagde tariefbarrières.

In het rapport van het ministerie wordt benadrukt dat er dringend maatregelen nodig zijn om het concurrentievermogen van Dominicaanse bananen te verbeteren. De focus moet liggen op het verbeteren van de kwaliteit en de infrastructuur. Het versterken van de koudeketen is cruciaal om de kwaliteit van het product in alle fasen van de logistieke keten te waarborgen. Dit zal de houdbaarheid van de bananen verbeteren en de perceptie van Dominicaanse bananen op de internationale markten versterken.

Bron: eldia .com.do

Publicatiedatum: