Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bijna een derde minder kiwibessen in Oostenrijk

Dit jaar begon de oogst van de Oostenrijkse kiwibessen in de tweede week van augustus, vroeger dan ooit tevoren. "Door de late vorst en de daaropvolgende hitte zou ik het seizoen als middelmatig categoriseren. Vergeleken met een normaal oogstjaar is de opbrengst dit jaar ongeveer 30% lager," zegt Johannes Pankarter, directeur van Kronprinz Fruchthandels GmbH en gespecialiseerde teler van kiwibessen.

De oogst van kiwibessen begon dit jaar ongeveer twee weken eerder dan vorig jaar

Pankarter teelt nu al tien jaar kiwibessen. Het nicheproduct wordt nu in totaal op ongeveer vijf hectare geteeld (voornamelijk in Stiermarken). De teeltcapaciteit is de afgelopen jaren vrijwel gelijk gebleven. Pankarter: "Onze kiwibessen worden uitsluitend geteeld voor de Oostenrijkse markt, d.w.z. de programma's voor de retail. Binnenlandse kiwibessen zijn nu opgenomen in de meeste bekende supermarkten en zijn daarom een integraal onderdeel van het seizoensassortiment." De huidige prijzen liggen iets boven het niveau van vorig jaar, wat te wijten is aan inflatie en verdere kostenstijgingen.

Het seizoen van dit jaar zit al in de laatste fase, vervolgt Pankarter. "We zullen nog ongeveer drie weken kiwibessen van eigen teelt kunnen aanbieden, net als andere jaren. De afzetperiode is ongeveer zes tot zeven weken en dat is sinds het begin niet veel veranderd." Naast de drie hoofdrassen worden er voortdurend nieuwe rassen getest. De planten worden intern vermeerderd. "Het ideale ras zou er een zijn die een goede opbrengst geeft in extreme weersomstandigheden, er mooi uitzien en een goede brixwaarde en smaak heeft. Helaas hebben we het ideale ras nog niet gevonden."

Voor meer informatie:
Johannes Pankarter
Kronprinz Fruchthandels GmbH
Wolfgruben 5
8211 Ilztal, Oostenrijk
Tel: +43 3112 21 666
[email protected]
www.kronprinz.cc

Publicatiedatum: