Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BLE marktbericht week 36

Minder overzeese import van appelen, prijzen stabiel

Duitse appelen voerden de boventoon: Elstar, Delbarestivale en Tenroy vormden volgens het BLE de basis van het assortiment. De aanwezigheid van Jonagold, Pinova en Tenroy was duidelijk toegenomen. De eerste Rubinette arriveerde in Hamburg en kostte € 1,50 per kg. Royal Gala, waarvan het belang ook was toegenomen, kwam voornamelijk uit Italië. Aanvoer uit Nederland, België, Frankrijk en Spanje vulden het Europese assortiment aan. Het aanbod nam over het algemeen licht toe en was voldoende om aan de vraag te voldoen. Op sommige plaatsen waren de vraag zeker verbeterd na het einde van de zomervakantie. Wat de prijzen betreft, was er niets noemenswaardigs te melden: stabiele prijzen waren aan de orde van de dag, afgezien van minimale schommelingen. Slechts af en toe moesten handelaren prijsverlagingen accepteren als gevolg van het toegenomen aanbod. De import van overzee verloor langzaam maar zeker aan relevantie: zowel de Chileense Pink Lady en Kanzi als de Nieuw-Zeelandse Jazz en Braeburn genereerden voldoende aandacht, maar konden toch niet altijd kortingen vermijden.

Klik hier voor het volledige marktrapport

Peren
Italiaanse peren domineerden de markt, met Santa Maria, Carmen en Abate Fetel op kop. De vraag was vrij vriendelijk, maar kon nog steeds zonder problemen worden voldaan.

Druiven
Het aanbod uit Italië nam opnieuw toe en overheerste met een over het algemeen zeer rijk assortiment. Italia won duidelijk aan belang, Crimson Seedless en Red Globe werden ook steeds meer gelost.

Perziken/nectarines
Aanvoer uit Spanje domineerde, gevolgd door Italiaans product. De beschikbaarheid was beperkt in lijn met het seizoen, in sommige gevallen zelfs aanzienlijk. In deze gevallen konden sommige handelaren prijsverlagingen doordrukken.

Pruimen
Duitse pruimen overheersten, terwijl import bijzonder interessant was voor bakkerijen. De vraag was vrij vriendelijk, maar er kon moeiteloos aan worden voldaan dankzij een grotere aanvoer.

Citroenen
De bijna monopolie-achtige aanwezigheid van Zuid-Afrikaanse citroenen had zijn weerslag op de prijzen: de prijzen stegen op veel plaatsen.

Bananen
Hoewel de zomervakantie op veel plaatsen voorbij was, was er geen significante stijging van de vraag.

Bloemkool
Duitse producten overheersten. Aanvoer uit België, Nederland, Oostenrijk en Polen waren slechts van aanvullende aard en ware slechts sporadisch.

Sla
Voor ijsbergsla was de Duitse aanvoer overheersend. De handel was ongelijkmatig en de prijzen ontwikkelden zich overeenkomstig.

Komkommer
Het assortiment komkommers bestond voornamelijk uit Duits, Belgisch en Nederlands product. De hoge prijzen van de voorgaande weken hielden aan en waren in sommige gevallen zelfs hoger.

Tomaten
Net als in voorgaande weken domineerden Nederlandse en Belgische zendingen. Fruit uit Duitsland, Polen, Italië en Spanje vulde het geheel aan.

Paprika
Er zat beweging in het assortiment: naast de gevestigde Nederlandse, Turkse en Poolse partijen, kwamen er meer Spaanse paprika binnen. Ook werden de eerste importen uit Hongarije gesignaleerd. Belgische en Duitse partijen speelden slechts een ondergeschikte rol.

Publicatiedatum: