Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fotobericht: Paddenstoelensector neemt kijkje in de productiehal van eclo

"Augustus was een uitdagende maand voor de substraatproductie"

Vorig jaar opende de Waalse substraatproducent eclo een nieuwe fabriek in Villers-le-Bouillet (provincie Luik) waar het paddenstoelensubstraat produceert uit gerecycled organisch afval. Krap 5 miljoen euro werd er geïnvesteerd om de fabriek van 4.200 m² met modernste technische uitrustig te bouwen. De productie van paddenstoelensubstraat was aanvankelijk een nevenactiviteit van Eclo, voorheen bekend als Le Champignon de Bruxelles, maar groeide in de voorbije jaren uit tot de voornaamste bedrijfstak. In het kader van het ESSMI-congres in het nabijgelegen Luik namen de deelnemende leden van de branchevereniging een kijkje in de indrukwekkende productiehal.


Hadrian Velge en Thibault Fastenakels leidden het publiek rond in de moderne productieruimte van het Waalse bedrijf.

Tijdens piekmomenten kan er tot wel 120 ton per week geproduceerd worden, aldus Fastenakels, productieleider van het bedrijf. "In de eerste helft van dit jaar, van januari tot en met juni, hadden we in het gehele productieproces een netto verlies van nog geen 1 procent. Vanwege het onstuimige weer hebben we dit in de zomermaanden niet vast kunnen houden. Met name augustus was zeer uitdagend voor onze productie, waarbij moet worden aangemerkt dat erengi-substraat over het algemeen wat gevoeliger is voor weersschommelingen."


Het kantoorpand (l) en de productiehal vanaf de buitenkant.


Het mycelium is afkomstig van het Gentse bedrijf Mycelia, de historische partner van Eclo.

Tot de voornaamste afzetmarkten van het bedrijf behoren onder meer Nederland, Duitsland en Oostenrijk. De afzet in het binnenland blijft daarentegen beperkt. Eerder al sprak het bedrijf de ambitieuze doelstelling uit om in 2026 tot de top drie substraatleveranciers van Europa toe te treden.


Blik in het productieproces van Eclo: Linksboven shiitake-substraat, daaronder Erengi-substraat. Rechts substraat-blokken tijdens de incubatiefase.

Meer informatie:
ECLO SRL
109, Rue de Waremme,
4530 Villers-le-Bouillet, België
Tel.: +32 499469696
[email protected]
https://eclo.farm/