Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Lindert Moerdijk, MSP Onions:

"Herleving op de uienmarkt met een sterke vraag en stijgende prijzen"

Tholen - Het spel is weer op de wagen op de uienmarkt. "De uienmarkt kan zich de laatste twee weken verheugen in een brede en grote vraag. Opvallend weinig sorteerders hebben voorraad, niet alleen vanwege het weer, maar vooral vanwege het gebrek aan vertrouwen van de laatste maand. Dat vertrouwen was echt heel laag, maar is deze week weer helemaal terug en dat vertaalt zich in stijgende prijzen in de baal. Het is super mooi om te zien dat de sorteerders weer allemaal gas kunnen geven, ouderwets genieten", aldus Lindert Moerdijk van MSP Onions.

"Door de bijzonder hoge prijzen van de laatste twee jaar was het afwachten of alle bestemmingen weer voor Nederland zouden kiezen, maar je ziet gelukkig dat Nederlandse uien nog steeds een voorkeurspositie hebben. Door de situatie in het Midden-Oosten hebben we daar ook al onverwacht veel kunnen doen. Om een groot volume te blijven verwerken, moeten we naar verwachting niet veel hoger gaan dan een baalprijs van 25 cent, die we naar verwachting op korte termijn aantikken. De kunst wordt om dat te stabiliseren", aldus Lindert.

"Met al die regen hadden we hogere hectare-opbrengsten verwacht, maar die blijven uit en we komen op gemiddelde opbrengsten per hectare uit. Dit vertaalt zich ook in het feit dat iedereen op zoek is naar de maten 60-80 en 75-105, die momenteel nog maar minimaal beschikbaar zijn. Wij zijn erg benieuwd naar de kwaliteit dit jaar. Tot nu toe gaat het goed, maar er zitten al wel enkele partijen bij die inwendig niet goed zijn", vertelt de sorteerder die in haar uienfabriek gebruik maakt van AI, waarbij de sorteertechniek zorgt voor een geprogrammeerde kwaliteit.

"Als Senegal straks officieel opengaat en Ivoorkust stabiliseert zich weer, dan verwacht ik dat de vraag groter wordt dan de inpakcapaciteit. Voordeel is dat de beschikbaarheid van transport momenteel geen probleem vormt, doordat de vraag zo breed is. Voor de tweede seizoenshelft zullen er weer mooie kansen op Europa kopen. Opvallend genoeg zijn veel Europese landen nu al aan het kopen, wat zeer ongebruikelijk is", besluit Lindert.



Voor meer informatie:
Lindert Moerdijk
MSP Onions
Hertenweg 32a
4455 TL Nieuwdorp
[email protected]
www.msp-onions.com