Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Eerste ontworteling van illegale plantages

Goede vooruitzichten voor Griekse Pristine-druiven

De Griekse Pristine® druiven zullen dit jaar naar Qatar worden geëxporteerd. De oogst begint eind september, met de eerste significante volumes die begin oktober beschikbaar zullen zijn. Yorgos Papadopoulos, hoofd van de Macedonian Vineyards Producers' Group in Kilkis, Griekenland, die de enige groep Pristine-telers met een licentie in Griekenland is, merkt op: "Terwijl andere Griekse telers van andere variëteiten te maken hebben met een aanzienlijk lagere oogst of zelfs geen vruchtzetting door klimatologische uitdagingen, stelt ons teeltprotocol ons in staat om 85% van de normale opbrengst te behalen."

Hoewel de oogst van goede kwaliteit is, zal de pluk dit jaar aanzienlijk vroeger plaatsvinden dan vorig jaar als gevolg van de zomerhitte. Vorig jaar begon de oogst eind oktober.

Onteigening van illegale plantages
Pristine wordt door Macedonian Vineyards op 100 hectare in Kilkis geteeld volgens strikte teeltprotocollen. Er zijn echter ook illegale aanplantingen. Enkele illegaal aangeplante druivengaarden in Kavala werden afgelopen woensdag gerooid, na een recente gerechtelijke uitspraak. Deze uitspraak verplichtte twee overtreders van het beschermde ras - een teler en een verpakker - om de illegale aanplant op eigen kosten te verwijderen en te stipuleren dat ze dit ras ("ACS V 01") nooit meer mogen behandelen, in welke vorm dan ook.

"Dit is een belangrijke ontwikkeling en de eerste keer dat een dergelijke beslissing wordt genomen en toegepast voor illegale Pristine plantages in Griekenland," zegt Papadopoulos en voegt eraan toe dat volgens zijn eigen schattingen "er nog zo'n 400-500 ha van dergelijke illegale plantages in ons land zijn, maar we zullen de strijd tegen hen krachtig voortzetten."

Over de algemene situatie van de illegale Pristine plantages in Griekenland zegt de advocaat van het aanklagende bedrijf, Luribay Business Inc., Despina Kasapidou, dat "het bedrijf voortvarend actie onderneemt tegen de telers die al in overtreding zijn, met rechtszaken tegen hen, en er zullen er nog meer worden aangespannen, aangezien er een groot aantal overtreders in Griekenland zijn. Tegelijkertijd worden er documenten gestuurd naar alle betrokken overheidsdiensten en worden er bijeenkomsten gehouden met de hoofden van staatsagentschappen."

Ze voegt eraan toe dat "er een wijdverspreide illegaliteit is met betrekking tot geregistreerde plantenrassen in Griekenland, en het is meestal moeilijk om een gerechtelijke uitspraak te doen omdat de overtreders, telers, kwekers en handelaren, die zich bewust zijn van hun illegaliteit, zichzelf op verschillende manieren beschermen, voornamelijk door een andere naam te geven aan het product dat wordt gedistribueerd."

"De kwestie van de illegaliteit van geregistreerde plantenrassen is bekend bij de diensten van het ministerie, maar er is vertraging in de handhaving van de wet om verschillende redenen. De implementatie van Verordening 2100/94 en de harmonisatie van Richtlijn 48/2004 in de Griekse wetgeving zijn bijzonder veeleisend met betrekking tot het bewijsproces van illegaliteit, wat in het voordeel van de overtreders is. Mijn advocatenkantoor, Dspina Kasapidou and Associates, met de opmerkelijke betrokkenheid van mijn medewerker, advocaat Agni Louka, heeft de ervaring en expertise om soortgelijke gevallen van intellectuele-eigendomsrechten te behandelen, in het bijzonder met betrekking tot plantenvariëteiten, en is beschikbaar om betrouwbare en valide diensten aan te bieden aan iedereen die dat nodig heeft," besluit Kasapidou.

Voor meer informatie
Yorgos Papadopoulos
Macedonian Vineyards
Tel: +30 69492 00035
[email protected]
https://macedonian-vineyards.gr/

Publicatiedatum: