Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Franse Biomonde Solidarité kiest IDA-software voor voorraadbeheer

"80% minder voorraadtekorten"

De software van IDA, die in februari 2023 werd gelanceerd door Mateo Beacco, Mathieu Grosso en Alex Chataigner, blijft groeien. Na verschillende supermarktketens is het nu de beurt aan Biomonde Solidarité om deze op AI gebaseerde optimalisatietool in gebruik te nemen.


De afzet verhogen en voedselverspilling verminderen is het doel van de op AI-gebaseerde software van IDA. De oplossing belooft het beheer van groenten en fruit in zowel buurtwinkels als hypermarkten te optimaliseren. Sinds vorig jaar heeft IDA al een aantal ketens voor zich gewonnen: Système U, Naturalia, Provencia, Biocoop, Les Comptoirs de la Bio en zelfs Carrefour. Ook Biomonde Solidarité kiest nu voor IDA.

Minimaliseren van productverlies in het schap
"30% minder afval, 5% meer omzet", zegt Mateo Beacco, een van de medeoprichters. "De managers van de groente- en fruitafdeling gebruiken meestal een cadanssysteem om hun bestellingen te plaatsen en kunnen tot 400 regels per dag invoeren, wat neerkomt op 500 tot 700 uur per jaar". Volgens Mateo is de huidige software voor marktbeheer ontwikkeld voor droge producten en daarom niet aangepast aan verse producten. "Als de inkoopmanager te veel bestelt, verliest hij tot 10% van zijn omzet en als hij te weinig bestelt, kan hij elk jaar tot 15% verliezen door voorraadtekorten."

Met de IDA-software wordt het hele bestelproces geoptimaliseerd dankzij algoritmes die bestellingen voorstellen op basis van verschillende parameters (meer dan honderd) zoals het weer, de houdbaarheid van het product, seizoensgebondenheid en verkoopgeschiedenis. "Een nieuwe aanpak die rekening houdt met de parameters die eigen zijn aan groenten en fruit door een wiskundige optimalisatie voor te stellen op basis van winstmarges, verpakking, prijselasticiteit, etc. Deze nieuwe benadering maximaliseert winstmarges en minimaliseert verliezen." Een ander voordeel dat de ontwikkelaars bieden is de mogelijkheid om bestellingen te consolideren in één enkele bestelling via een programma dat rechtstreeks verbonden is met de inkoopcentra en leveranciers.

Samenwerking met Biomonde Solidarité
Biomonde Solidarité, de op twee na grootste coöperatie van onafhankelijke biologische handelaren in Frankrijk, heeft IDA gekozen voor het beheer van ultraverse producten in al haar 145 winkels. De samenwerking is bedoeld om een cruciale uitdaging aan te gaan: voedselverspilling tegengaan door het aanbod van traditionele groenten en fruit te optimaliseren met behulp van innovatieve AI-oplossingen. Dankzij deze samenwerking heeft Biomonde Solidarité naar eigen zeggen een vermindering van productverlies met 30% tot 50%, een vermindering van de voorraadtekorten met 80% en een grotere beschikbaarheid van nieuwe, beter betaalbare producten voor al haar klanten geconstateerd.

Voor meer informatie:
Mateo Beacco (CEO)
IDA
Tel: +33 6 26 53 52 44 (Frankrijk)
[email protected]
www.ida.eu