Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vanaf dit schooljaar meer biologisch fruit in het schoolfruitmandje

Met de start van het nieuwe schooljaar hebben veel scholen zich ingeschreven voor schoolfruit en -groente. Het EU-schoolfruit programma geeft dit jaar extra aandacht aan biologisch fruit. Dit in het kader van de Europese Green Deal om het aandeel biologisch in Europa te vergroten.

Schoolfruit zit in de lift. Na een dip door de coronajaren, groeit het aantal kinderen dat op school fruit en ook groente aangeboden krijgt. Alleen al via het educatieprogramma van de Europese Unie, om kinderen te helpen een gezond eetpatroon te ontwikkelen, werd in het schooljaar 2022/2023 18,3 miljoen kilo fruit en groente gegeten op scholen in Duitsland, Frankrijk, Nederland, Oostenrijk, België en Finland. Een groei van ruim 27% ten opzichte van het schooljaar ervoor. Naast het EU-programma zijn er ook diverse andere initiatieven voor fruit op school.

Nieuw: biologisch schoolfruit voor iedereen
Een nieuwe EU-voorwaarde voor het schoolfruit programma 2024/2025 is dat alle scholen in alle landen gedurende de schoolfruit-weken minimaal vier biologische producten ontvangen. Een aantal landen biedt al structureel biologisch fruit en groente aan via het EU-schoolfruitprogramma; bijvoorbeeld in Oostenrijk was ruim een derde van het aangeboden schoolfruit in het schooljaar 2022/2023 biologisch.

De verschuiving naar meer biologisch schoolfruit maakt deel uit van bredere inspanningen om gezondere en duurzamere voedselkeuzes op scholen in de hele EU te bevorderen, in lijn met de Farm to Fork-strategie die gericht is op het vergroten van de impact van duurzame voedselconsumptie en -educatie.

Een keuze voor de toekomst
De Europese Green Deal is het momentum om het aandeel biologisch fruit van het schoolfruit te laten groeien. Door te kiezen voor biologisch fruit, investeren scholen in de gezondheid van hun leerlingen en in een duurzame wereld. Het is een keuze die aansluit bij de toenemende bewustwording rondom gezond en duurzaam eten. Bovendien biedt het leerlingen de kans om van jongs af aan kennis te maken met de smaak en kwaliteit van pure producten, wat hun voedingspatronen in de toekomst positief kan beïnvloeden.

Biologisch schoolfruit bij Eosta
Eosta biedt al vanaf 1990 biologisch fruit en groente aan. Met een ruime keuze aan schoolfruit. Denk aan mandarijnen, appels, sinaasappels, kiwi, druiven, mango (met Living Wage implementatie voor de pakhuizen), blauwe bessen en avocado (waaronder Fairtrade avocado, met Living Wage implementatie voor de pakhuizen). Tezamen met het biologische fruit kan Eosta divers educatiemateriaal aanbieden.

Samen tegen verspilling
Om leerlingen te inspireren om verspilling tegen te gaan, ontvangen scholen die deelnemen aan het EU-Schoolfruit programma, sinds het schooljaar 2021 twee tot maximaal vier weken, één portie per week producten van kwaliteitsklasse II - producten met een cosmetische afwijking. Deze cosmetische afwijking zegt echter niets over de smaak van een product. Hierdoor leren kinderen dat groente en fruit met butsjes, gekke vormen en krasjes bij de natuur horen en dat deze net zo lekker én gezond zijn als kwaliteitsklasse I groente en fruit. Deze hoeven dus echt niet weggegooid te worden. Om verspilling tegen te gaan, en telers niet te laten zitten met hun klasse II producten, biedt Eosta ook klasse II producten aan, naast de klasse I kwaliteit.

Deelnemende kinderen per land schooljaar 2022-2023. Bron: agridata.ec.europa.eu

Voor meer informatie
Eosta
IJsermanweg 15
2742 KH Waddinxveen
0180 635500
[email protected]
www.eosta.com

Publicatiedatum: