Voor de nieuwe Griekse kastanjeoogst wordt ongeveer 22.000 ton verwacht, wat een daling van 30% betekent ten opzichte van het gemiddelde van de laatste 8 jaar, volgens de raming die op vrijdag 13 september werd bekendgemaakt tijdens EuroCastanea 2024. Dit jaar vond het evenement plaats in Agia-Melivia, Griekenland, met als gastheer de Landbouwcoöperatie van Melivia. De voorspelling werd gepresenteerd door Stephanos Diamandis, onderzoeksdirecteur van het Griekse Instituut voor Bosonderzoek en lid van HAA.
De raming is gebaseerd op gegevens die tot eind augustus zijn verzameld, maar zoals de Diamandis op maandag 16 september opmerkte, is het mogelijk dat er een iets grotere afname is in Peloponnesos en Thessalië als gevolg van regenval op het laatste moment, waarvan de gevolgen nog niet zijn gemeten.
Foto beschikbaar gesteld door choraagia.gr
"Dit jaar lijkt het weer een grotere nadelige factor te zijn dan welke ziekte of insectenplaag dan ook. Een hittegolf in juni, met temperaturen die opliepen tot 37-40ᵒC, had een negatief effect op de bomen, tenminste op de lager gelegen gebieden. Bovendien wordt verwacht dat de volgende extreme droogte in bijna heel Griekenland zal leiden tot een lagere teelt van kastanjes," aldus Diamandis.
Oogstschatting per regio
Volgens de gegevens die tijdens Eurocastanea 2024 werden gepresenteerd, is de voorspelde nieuwe oogst per regio als volgt verdeeld:
- Kreta: 875 ton (-30%)
- Peloponnesos: 4 760 ton (-30%) *Raming voor regenval op het laatste moment.
- Centraal Griekenland: 3.150 ton (-30%)
- Epirus: 1.800 t. (-40%)
- Thessalië: 3 600 ton (-40%) *Raming voor regenval op het laatste moment.
- West-Macedonië: 1.750 ton (-30%)
- Centraal Macedonië: 4.000 ton (-20%)
- Oost-Macedonië & Thracië: 2.086 ton (-30%)
Marktvooruitzichten
Diamandis schat dat "de verminderde oogst die dit jaar wordt verwacht, de groothandels- en retailprijzen zal doen stijgen. Dit laatste is geen positieve ontwikkeling voor Griekenland, aangezien een van de doelstellingen van ons land- en tuinbouwbeleid is om de consumptie van kastanjes per hoofd van de bevolking te verhogen. In de afgelopen 5-8 jaar is de prijs van kastanjes al opmerkelijk gestegen, waardoor de binnenlandse consumptie laag bleef." Wat de kwaliteit van de kastanjes betreft, benadrukt hij dat "deze afhangt van de weersomstandigheden tot aan de oogst. Gewoonlijk zijn regens in september, na een lange droge zomer, een cruciale oorzaak van gespleten noten."
De uitdagingen voor de Griekse kastanjesector
Diamandis gaf ook een grondige beschrijving van de Griekse kastanjesector: "De belangrijkste zwakke punten van de Griekse kastanjeteelt zijn de verlaten en overjarige boomgaarden en de slechte verwerking van de noten. Griekenland heeft een nationaal plan en financiering nodig voor de vervanging van bomen met een lage productiviteit in de komende 10 jaar. De nationale teelt zou met minstens 40% kunnen toenemen. Met het oog op de grootschalige verwerking van kastanjes heeft de sector ook nieuwe geschikte variëteiten nodig."
Er zijn ook nieuwe problemen aan de lijst toegevoegd, waardoor kastanjetelers in Griekenland zich afvragen of ze door moeten gaan met het telen van kastanjes of er helemaal mee moeten stoppen. Diamandis noemt een van deze redenen: "De klimaatcrisis, de inktziekte (schimmel), de kastanjewesp en de bruine rotting van de noten, die telers en ook wetenschappers, die oplossingen proberen te vinden, dwarszitten."
Wat betreft de strijd tegen de inktziekte, meldt Diamandis positieve resultaten van het gebruik van kaliumfosfiet, wat heeft geleid tot minder boomverlies.
Er is ook hoop door de massale introductie van Torymus sinensis tegen de kastanjewesp. Diamandis merkt op dat in veel gebieden een duidelijke afname van de wespenpopulatie te zien is, wat niet alleen de opbrengst ten goede komt, maar ook het moreel van de telers verhoogt. "Hoewel de wespenpopulatie afneemt, blijft deze nog steeds invloed hebben op de nationale opbrengst. De afname van de wespenpopulatie biedt echter hoop dat de incidentie van rot ook van jaar tot jaar zal afnemen," voegt Diamandis toe.
Er wordt ook strijd geleverd tegen bruinrot. "Net als in andere EuroCastanea-landen was bruinrot vorig jaar in Griekenland verwoestend. Dit jaar hebben telers in mei en juni fungiciden met het actieve ingrediënt tebuconazool gebruikt, volgens het protocol dat is opgesteld door een team van deskundigen op basis van Vannini et al. 2021. We kijken ernaar uit om de resultaten na de oogst deze herfst te evalueren," benadrukt Diamandis.
Voor meer informatie
Stephanos Diamandis
Greek Forest Research Institute
Tel: +30 69325 84607
[email protected]