Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Mexico: Ananasoogst uit Tabasco -35%

Na de staat Veracruz is Tabasco het grootste ananasteeltgebied in Mexico. Ideale temperaturen en optimale zonuren maken de regio zeer geschikt voor de teelt van ananas. Hierdoor is er 48 tot 50 weken per jaar aanvoer. "De afwezigheid van regen in de eerste maanden van 2024 en de extreem hoge temperaturen deze zomer hebben echter een impact op het teeltvolume", zegt Gustavo Valer van Tabafresh, ananasteler in de gemeente Huimanguillo, in de staat Tabasco.

Kleinere maten
Droogte als gevolg van weinig neerslag heeft ertoe geleid dat de verwachte volumes dit jaar 35 procent lager liggen dan in het seizoen van 2023. Daarnaast speelt ook de vermindering van het areaal een rol in de lagere oogstvolumes. Door de droogte zijn de vruchten kleiner geworden, waardoor de totale opbrengst is gedaald. De beschikbaarheid van groot fruit (5s en 6s) is met 45 procent gedaald en de teelt van middelgroot en klein fruit (7s, 8s en 9s) is dit seizoen met 18 procent gedaald.

Het gebrek aan grote ananassen heeft geleid tot hogere prijzen. Gemiddeld is de prijs van groot fruit met 28 procent gestegen ten opzichte van vorig seizoen. De prijzen van middelgroot en klein fruit zijn met 20 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar.

Voornaamste exportmarkten VS en Canada
De vraag naar ananas is afgestemd op het aanbod, dat sterker is in de eerste helft van het kalenderjaar. "Gewoonlijk genereert de eerste helft van het jaar ongeveer 60 tot 65 procent van de totale verkoop en de resterende 30 tot 35 procent wordt ontwikkeld in de tweede helft van het jaar", aldus Valer. Tabafresh verkoopt zijn ananassen op de Mexicaanse thuismarkt, maar exporteert ook naar de VS en Canada. "Dit kalenderjaar vertegenwoordigt de export 50 procent van de totale verkoop. De andere 50 procent van de teelt blijft op de binnenlandse markt, voornamelijk in het retailsegment."

De ananasvariëteit die in Tabasco wordt geteeld is een van de favoriete variëteiten wereldwijd, MD2 genaamd. "Het is een hybride met een goede smaak, een betere zoetheid en smaakeigenschappen in vergelijking met andere variëteiten," zegt Valer. "Het heeft ook een langere houdbaarheid en de mogelijkheid om fruit te dragen voor de oogst in een periode van 12 tot 14 maanden."

Voor meer informatie:
Gustavo Valer
Tabafresh
Tel: +1 956 685 1762
[email protected]
www.tabafresh.com

Publicatiedatum: