Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Portugees kiwibessenseizoen zal twee weken eerder eindigen"

De teelt van Portugese kiwibessen is gedaald door de instabiele weersomstandigheden, zegt Filipe Gomes, exportmanager voor de Portugese AGF-exporteur Twinkle Green: "Dit jaar was de teeltperiode van kiwibessen in Portugal moeilijk door de constante instabiliteit van het weer, die tot vlak voor de oogst voelbaar was. We hebben veel perioden met regen gehad, gevolgd door zeer warme dagen."

Het Portugese kiwibessenseizoen is sterk beïnvloed door een reeks extreme weersomstandigheden, waaronder zonnebrand door de hoge temperaturen in juli, legt Gomes uit. "Het weer heeft dit seizoen aanzienlijk beïnvloed, te beginnen met een bijzonder milde winter. Voor sommige van onze variëteiten was de koelbehoefte slechts 80%, en voor andere slechts 60%. Tijdens de bloeiperiode hadden we regenachtig en winderig weer, wat leidde tot slechte bestuiving; ongeveer 40% van de bloemen ging verloren. In juli hadden we drie dagen met zeer hoge temperaturen van 39 graden Celsius, wat resulteerde in zonnebrand en verlies van een deel van de teelt. Nu we de laatste fase van de oogst ingaan, kan ik concluderen dat het weer een grote impact heeft gehad op de kiwibessenteelt, met ongeveer 35% minder oogst dan vorig jaar."

Nu supermarkten beginnen met de verkoop van kiwibessen, verwacht Gomes dat de vraag naar het product verder zal stijgen: "De vraag naar kiwibessen neemt elk jaar geleidelijk toe, dat staat vast. Dit jaar zien we een grotere stijging door de lagere totale oogst. Ik verwacht dat de vraag zal blijven stijgen en mogelijk zelfs versnellen, omdat we merken dat sommige supermarkten kiwibessen beginnen aan te bieden. Zodra een retailer succesvol is, zullen andere concurrenten willen volgen. De prijzen zijn jaar na jaar stabiel gebleven, en er zijn nog geen grote prijsschommelingen door overproductie of een lage vraag."

Volgens Gomes wordt niet iedereen op de juiste manier geïnformeerd over kiwibessen, hoewel ze behandeld moeten worden als een bes met unieke eigenschappen. "De grootste uitdaging blijft het bekendmaken van kiwibessen aan zowel consumenten als handelaren. Veel mensen willen ze wel, maar kennen ze slechts oppervlakkig. Het is daarom altijd een uitdaging om onze klanten duidelijk te maken dat deze vrucht niet behandeld moet worden als een normale kiwi, maar meer als een bes met andere kenmerken. Kiwibessen zijn bijvoorbeeld de enige zachtfruitsoort die na de oogst op natuurlijke wijze rijpt, zonder dat hun smaakeigenschappen verloren gaan. Ze moeten zacht zijn om te worden gegeten, en hoe zachter ze zijn, hoe beter de smaak. Dit is een feit dat veel mensen lijken te negeren."

Ondanks de uitdagingen is Gomes van mening dat Twinkle Green zich in een sterke positie bevindt dankzij hun aanbod: "Dit jaar begon ons seizoen begin augustus en eindigt deze week. Door de lagere oogst eindigt het seizoen echter twee weken eerder dan normaal. We hebben onze gehele teelt al twee weken gereserveerd, wat te danken is aan de kwaliteit en variabiliteit van onze kiwibessen. Dankzij ons aanbod van diverse verpakkingen, waarvan vele ecologisch en plasticvrij zijn, en onze biologische teeltmethode, zijn we erin geslaagd om goede relaties met onze klanten te behouden," besluit hij.

Voor meer informatie:
Filipe Gomes
Twinkle Green / Kiwitos
Tel: +351933634322 / +33616850154
[email protected]
www.kiwitos.pt

Publicatiedatum: