Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Problemen Italiaanse champignonteelt hebben gevolgen voor vers en verwerkt product

"De Italiaanse champignonsector maakt een van de ergste crises van de afgelopen jaren door. Nu het nieuwe seizoen eraan komt, worden telers en verwerkers geconfronteerd met een reeks problemen die een aanzienlijke invloed kunnen hebben op de beschikbaarheid van het product en, als gevolg daarvan, op de prijzen voor de consument", zegt Andrea Prando, voorzitter van de Italiaanse vereniging van champignontelers (AIF).

Productschaarste
Een van de belangrijkste factoren die de markt beïnvloedt is het producttekort. Dit jaar hebben veel telers een aanzienlijke oogstdaling gemeld. Dit is te wijten aan een combinatie van ongunstige weersomstandigheden en ziektedruk. De schaarste zal waarschijnlijk al volgend seizoen tot hogere prijzen leiden.

"Champignon is een gewas dat extreem gevoelig is aan de omgevingsfactoren. De teelt vereist specifieke vocht-, temperatuur- en lichtomstandigheden. De weersomstandigheden van dit jaar hebben het echter moeilijk gemaakt om de normen te handhaven die nodig zijn voor een regelmatige teelt. In veel gebieden hebben hoge zomertemperaturen de groei van paddenstoelen in gevaar gebracht, waardoor de oogst vertraging heeft opgelopen en de oogsthoeveelheden zijn gedaald", aldus Prando.

Klimaatverandering en ziekten
Klimaatverandering is een van de belangrijkste oorzaken van de problemen waar champignontelers mee te maken hebben. Temperatuurschommelingen en onvoorspelbare weersomstandigheden, zoals hittegolven of intense regenval, veranderen het ecosysteem waarin paddenstoelen groeien. Deze abnormale omstandigheden verhogen ook de vatbaarheid voor ziekten en plagen.

"Een van de meest wijdverspreide ziekten in deze periode", voegt Prando toe, "is Trichoderma, een schimmel die volledige teelten kan verwoesten. Trichoderma is vooral problematisch in omstandigheden met een hoge luchtvochtigheid en hoge temperaturen, precies die omstandigheden die zich dit jaar in verschillende teeltgebieden hebben voorgedaan. De verspreiding van Trichoderma dwingt telers om kostbare maatregelen te nemen, wat leidt tot een aanzienlijke stijging van de bedrijfskosten."

Impact op de prijzen
Deze combinatie van ongunstige factoren heeft geleid tot een aanzienlijke vermindering van de beschikbaarheid van paddenstoelen op de markt en tot hogere teeltkosten. Dit gebrek aan evenwicht tussen vraag en aanbod heeft de groothandelsprijzen al opgedreven en de stijging zal naar verwachting nog meer uitgesproken zijn op consumentenniveau wanneer de herfst aanbreekt. Consumenten zullen zich er dus op moeten voorbereiden dat ze dit najaar meer moeten betalen voor verse champignons en champignonproducten. De prijsstijging zal niet alleen beperkt blijven tot verse producten, maar ook tot conserven, diepvriesproducten en andere bijproducten, waardoor verschillende sectoren van de voedingsindustrie over de hele linie getroffen zullen worden.

Toekomstperspectieven
"Om deze crisis te boven te komen, proberen telers zich aan te passen. Sommigen investeren in geavanceerde technologieën voor klimaatbeheersing in kassen, terwijl anderen experimenteren met nieuwe rassen die beter bestand zijn tegen ziekten en klimaatschommelingen. Dit zijn echter langetermijnoplossingen die aanzienlijke investeringen vereisen en niet onmiddellijk resultaat zullen opleveren. Ondertussen zijn sommige bedrijven gestopt. Op korte termijn ziet het ernaar uit dat de crisis op de champignonmarkt nog zal verergeren, vooral als de weersomstandigheden onvoorspelbaar blijven en ziekten niet effectief worden bestreden", besluit hij.

Voor meer informatie:
AIF - Associazione Italiana Fungicoltori
Via Torricelli, 71/A
37100 Verona (Italië)
Tel: +39 (0)45 952058
[email protected]
www.fun.go.it

Publicatiedatum: