Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fernando Martí van Morondo:

"Spanje is de grootste teler van Rojo Brillante kaki's ter wereld"

Vorige week is de kaki-oogst in de regio Valencia van start gegaan. "We zijn op 12 september begonnen. Het seizoen zal duren tot ongeveer 20 februari. We voorspellen fruit van goede kwaliteit en een vergelijkbare oogst als vorig jaar, hoewel we er rekening mee moeten houden dat de maatvoering wat tegenvalt door het gebrek aan regen en dat, als er nog hagel komt of plagen opduiken, de verliezen nog kunnen toenemen", zegt Fernando Martí van Morondo.

"Toch zullen we ook dit jaar weer een degelijke service kunnen bieden dankzij een goed teeltbeheer. Van het begin tot het einde van het seizoen zullen we fruit kunnen aanbieden met voldoende kleur en hardheid."

"In dit verband is het noodzakelijk om erop te wijzen dat het aantal toegestane gewasbeschermingsmiddelen steeds verder afneemt, wat een toename van plagen veroorzaakt, omdat we niet over voldoende efficiënte alternatieven beschikken om ze te bestrijden."

"We moeten terug een balans vinden, want anders verdwijnt de tuinbouw. Want naast de verliezen door plagen zijn er ook nog de hoge kosten van de behandelingen – voor trips moeten we bijvoorbeeld een nieuwe behandeling toevoegen – wat kleinere winstmarges betekent."

"We moeten niet vergeten dat we in Spanje steeds meer aan duurzame tuinbouw doen. Bij Morondo hebben we een nieuwe certificering behaald op het gebied van efficiënt watergebruik. Ons land is altijd de groente- en fruitschuur van Europa geweest en om dat te kunnen blijven, hebben we Europese wetgeving nodig die ons de preventieve en corrigerende instrumenten geeft die we nodig hebben."

Kaki populair in overgang zomer naar herfst
De ontvangst op de binnen- en buitenlandse markt is zeer positief. "Kaki is een relatief jonge fruitsoort. Pas dertig jaar geleden werd het proces om de scherpe smaak uit de vrucht te halen gemoderniseerd om de Persimon kaki te kunnen produceren", vertelt Fernando. "Elk jaar opnieuw wekt het product veel interesse in de overgang van zomer- naar herfstfruit."

"Morondo levert de kaki's aan groothandelaren en retailers in Spanje en Europa, maar exporteert ook naar verre bestemmingen zoals Canada, waar dit fruit steeds meer wordt geconsumeerd."

"De regio Valencia is de grootste producent van Rojo Brillante kaki's ter wereld en dit geeft ons de verantwoordelijkheid om de teelt van dit product te blijven verdedigen. En omdat de fruitconsumptie de afgelopen jaren over de hele linie is gedaald, is het belangrijk om onze kaki te promoten. We weten dat we een geweldig product hebben, maar er is nog steeds een zeker gebrek aan kennis bij consumenten in sommige landen."

"Daarom waarderen we alle promotieactiviteiten van de Spaanse Kakivereniging, waar Morondo zich op bescheiden wijze bij aansluit door een gastronomisch evenement te organiseren met kaki als hoofdingrediënt. Gezien het succes van vorig jaar zullen we in 2025 een nieuwe editie organiseren waarvoor alle geïnteresseerden zich de komende maanden kunnen inschrijven."

Voor meer informatie:
Morondo
Sector Industrial I-1 PM 2-3
46814 La Granja de la Costera (Valencia) – Spanje
[email protected]
www.morondo.es

Publicatiedatum: