Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
ElbeFruit

"We zijn op een na grootste leverancier van Peruaanse peulen op Europese markt"

Peulenspecialist ElbeFruit heeft onlangs een aantal veranderingen ondergaan. Bertrand Sabadie, de nieuwe directeur van het bedrijf, vertelt over de ontwikkelingen en plannen van het jonge bedrijf, waardoor het zich heeft kunnen opwerken tot een "belangrijke speler in de zeer gesloten peulenmarkt in Europa en het Verenigd Koninkrijk".


Peulen, ook wel snow peas genoemd

Structurele veranderingen
Om zijn ontwikkeling voort te zetten, heeft de specialist in peulen dit jaar een aantal veranderingen doorgevoerd. Twee mededirecteuren staan nu aan het hoofd van het bedrijf: Bertrand Sabadie, voorheen verkoopdirecteur, is nu algemeen directeur en is verantwoordelijk voor inkoop, verkoop en logistieke activiteiten. De strategische leiding is in handen van Edgard Gunter, de oprichter en voormalig CEO van het bedrijf. Tegelijkertijd is ElbeFruit bezig met een wervingscampagne om de administratieve en verkoopteams te versterken. "We zijn op zoek naar een accountmanager om de verkoop op de Europese markt te ontwikkelen", zegt Bertrand Sabadie. "We betrekken ook een nieuw kantoor. Na Hamburg zal ElbeFruit ook aanwezig zijn in Aken, een nieuwe basis om zo dicht mogelijk bij de activiteiten in Nederland en België te zijn, die 95% van de logistieke stromen van het bedrijf vertegenwoordigen."

Peru: een rijzende ster
Zimbabwe is lange tijd de belangrijkste herkomst geweest voor ElbeFruit, maar sinds 2021 heeft de opbrengstdaling het bedrijf gedwongen om andere origines te ontwikkelen waarmee het al werkte, zoals Egypte en Guatemala. Maar sinds twee jaar kiest het bedrijf voor Peru. "Het is een oorsprong met een goede groeicurve. We hebben een ambitieus programma opgezet voor deze oorsprong en we zien nu al de resultaten", zegt Bertrand Sabadie tevreden, aangezien ElbeFruit nu de op een na grootste importeur van peulen in continentaal Europa is van deze herkomst.

"Peru heeft een aantal voordelen. Het seizoen duurt langer, van half juni tot half november, dus er is een veel grotere dekking per boot, in tegenstelling tot Zimbabwe, waar de transittijd per boot relatief kort is." Het Peruaanse seizoen, dat normaal rond half november zou moeten eindigen, zou wel eens een maand later kunnen eindigen, aangezien ElbeFruit momenteel een nieuw teeltgebied aan het ontwikkelen is met zijn partner in Peru. Een ander voordeel is de voorspelbaarheid: "Zimbabwaanse exporteurs hebben de gewoonte om te exporteren per vliegtuig wanneer de prijzen hoog zijn en over te schakelen op verzendingen per boot wanneer de prijzen dalen, dus we weten nooit precies wanneer de eerste containers zullen aankomen, soms met vertragingen van een maand." Veel retailers geven nu de voorkeur aan zeevervoer. "De meeste afnemers, vooral in België, Duitsland en Nederland, willen niet langer per vliegtuig worden bevoorraad."

Hoe zit het met de Franse markt?
ElbeFruit was tot een paar jaar geleden zeer aanwezig op de Franse markt met de oorsprong Zimbabwe. Maar door bevoorradingsproblemen zijn de volumes bestemd voor Frankrijk drastisch verminderd. Maar er is ook een ander probleem. "De Franse markt werkt voornamelijk met trays van 250 gram, een verpakkingsformaat dat onbekend is in Peru. Het belemmert ons om de Franse markt te betreden, die ook gewend is om Keniaanse en Egyptische peulen te kopen. We hebben onlangs geprobeerd om pallets uit Peru te verschepen, maar de resultaten waren niet erg bemoedigend."

Desondanks is Bertrand optimistisch. "Deze testen zijn uitgevoerd op een moment dat de markt erg rustig was. Er was een stevig aanbod en de vraag was dalende. Deze situatie zal echter veranderen, dus het is mogelijk dat er de komende weken opnieuw interesse zal zijn in Peruaanse snow peas."


Het team van ElbeFruit op de Fruit Attraction 2023

Fruit Attraction
ElbeFruit zal deelnemen aan Fruit Attraction 2024. Het is een gelegenheid voor het bedrijf om de recente veranderingen voor te stellen aan de klanten en bezoekers. De stand zal dubbel zo groot zijn als vorig jaar, maar bovenal zal ElbeFruit exposeren naast partner Atlantic Fruit, gevestigd in Hamburg en speciaal opgericht voor de afzet van exotische producten (kokos, passiefruit, limes en avocado's).

Voor meer informatie:
Bertrand Sabadie
ElbeFruit
Tel: +32 455 10 29 27 (België)
[email protected]
http://elbefruit.eu/

Publicatiedatum: