Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Al 500.000 containers via de Vertrouwensketen

In de haven van Rotterdam is deze week de 500.000ste importcontainer veilig en betrouwbaar, digitaal vrijgegeven via de Vertrouwensketen. Rederijen verstrekken voor deze containers géén voor fraude gevoelige pincodes meer. De nieuwe werkwijze is in Rotterdam inmiddels praktijk voor alle importcontainers uit Latijns-Amerika (sinds 1 april), Noord-Amerika (sinds 1 juli) en binnenkort per 1 oktober 2024 voor containerlading uit Afrika, Midden-Oosten, India en Pakistan. In goed tien maanden tijd is zo de actuele mijlpaal van 500.000 containers bereikt. Uiteindelijk gaan alle deepsea-importcontainers in de Rotterdamse haven veilig en betrouwbaar via de Vertrouwensketen lopen.

In de Vertrouwensketen geven de rederij, de verlader, de expediteur en de vervoerder elkaar digitaal het recht door voor het ophalen van een container. Op die manier ontstaat een gesloten logistieke keten met enkel bekende, geautoriseerde partijen. Op een veilige manier wisselen zij met elkaar de noodzakelijke informatie uit. Dit gebeurt via het Port Community System van Portbase, het neutrale logistieke platform voor de Nederlandse havens. Alleen een via de Vertrouwensketen geautoriseerde wegvervoerder, binnenvaart- of spooroperator kan bij de terminal terecht.

Bedrijfsleven en overheden trekken samen op
De Vertrouwensketen is een samenwerking tussen bedrijfsleven en overheidsinstanties. Deelnemers komen uit alle geledingen van de logistieke keten, aangevuld met partijen als Havenbedrijf Rotterdam, gemeente Rotterdam, Douane en Zeehavenpolitie. Hun gezamenlijke doel is het digitaal weerbaarder maken van de havenlogistiek. Het begin 2024 gestarte veilig en betrouwbaar vrijgeven en ophalen van importcontainers is daar één onderdeel van. Een ander initiatief is de controle die de containerterminals aan de poort doen op de uitvoerend vervoerder. Dit gebeurt via een automatische check van het EAN-nummer op de CargoCard van de bezoekende chauffeur met het EAN-nummer in de voormelding van de vervoerder via Portbase. Zo is zeker dat altijd de juiste chauffeur toegang krijgt. De uitgifte van EAN-nummers gebeurt door Secure Logistics. Alle grote containerrederijen en deepsea-containerterminals in Rotterdam doen in de Vertrouwensketen mee.

Voor meer informatie: www.vertrouwensketen.nl

Publicatiedatum: