Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Luizen zorgen voor hoofdpijn: twijfels over de oogst van 300.000 kroppen ijsbergsla

Noodoproep slatelers: De sla raakt op!

De aanwezigheid van luizen in de ijsbergsla laat teler Frank Houwen uit het Limburgse Oirlo twijfelen over de oogst van 300.000 kroppen ijsbergsla. Het gereedschap van de tuinder is inmiddels volledig uitgedund. En nieuw gereedschap in de vorm van afdoende bemesting en gewasbescherming is niet op korte termijn in beeld. De sla van Frank is de sla die de komende jaren in de schappen zal liggen.

De aanwezigheid van luizen in ijsbergsla gaat niet ten koste van de kwaliteit. "Luizen zijn er prima af te wassen." Maar de afnemers hanteren een protocol met specificaties waarin vermeld staat dat sla met productvreemd materiaal afgekeurd wordt. Wanneer Frank de sla oogst en naar zijn klant brengt weet hij bijna zeker dat deze afgekeurd wordt. "Dat betekent dat in dit geval 300.000 kroppen sla voor niets gezaaid, geplant, geteeld en geoogst zijn."

Lege schappen
De twijfel van Frank sluit aan bij de constatering die Frank en zijn collega-ijsbergslatelers afgelopen zomer hebben gedaan: in de petitie 'De sla raakt op' maken Frank en zijn collega's duidelijk dat de wensen van de afnemers en de consumenten niet meer aansluiten bij de huidige mogelijkheden van de ijsbergslatelers. Het gereedschap van de telers is minimaal en wordt de komende jaren steeds minder. Dat leidt onherroepelijk tot lege schappen en vernietigen van goed product.

Risico voor de maatschappij
De slatelers hebben zes jaar geleden deze toekomst voorzien en zijn actief in de zoektocht naar nieuwe teeltsystemen. Maar het nieuwe teeltsysteem is complex en zeer risicovol. Dusdanig risicovol dat de telers geen perspectief zijn op de korte termijn. Daarmee zijn de risico's voor de maatschappij en dat is reden voor de slatelers om code rood uit te roepen.

Tijd
De slatelers vragen tijd om ook de komende jaren binnen afdoende kaders te blijven produceren. Deze tijd is nodig om het nieuwe teeltsysteem uit te ontwikkelen en de risico's draagbaar te maken. De slatelers roepen markt een samenleving op om de risico's voor ondeugdelijk product en/of geen product uit te sluiten en te accepteren dat de zoektocht naar een nieuwe teeltsysteem tijd nodig heeft. Op de website www.deslaraaktop.nl staat uitgebreide achtergrondinformatie.

Publicatiedatum: