Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Prijs van sinaasappelsap stijgt naar recordhoogte

De prijs van sinaasappelsap heeft een recordhoogte bereikt als gevolg van ernstige droogte en oogstziekten in Brazilië. Dat land is de grootste exporteur van citrus in de wereld. Volgens Fundecitrus, de vereniging van citrustelers en sapproducenten, kent Brazilië de kleinste oogst in 35 jaar, met een verwachte daling van bijna 25% ten opzichte van vorig jaar. De groothandelsprijs van sinaasappelsap is daardoor in een jaar tijd met bijna 77% gestegen.

Een van de oorzaken van de slechte oogst is de verspreiding van de citrusgreening. De ziekte wordt verspreid door insecten en veroorzaakt een bittere smaak in de vruchten, terwijl de bomen uiteindelijk doodgaan. In eerste instantie verspreidde de ziekte zich in Florida, waar het een bedreiging vormde voor de lokale citrusteelt. Inmiddels is de ziekte ook in Brazilië wijdverbreid. Volgens schattingen van Rabobank is ongeveer 40% van alle sinaasappelboomgaarden in de belangrijkste teeltregio's van Brazilië besmet.

De voorraad sinaasappelsap neemt af. Producenten van sinaasappelsap willen graag mandarijnen, druiven of mango's kunnen verwerken in hun sap en pleiten voor wetswijzigingen die hen dat toestaat, zonder dat ze de naam van hun producten hoeven aan te passen. Hoewel de wetswijzigingen een oplossing kunnen bieden voor de producenten, is de vraag hoe consumenten erop reageren als de smaak van het sap verandert.

Bron: Financieele Dagblad

Publicatiedatum: