Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Luis Ramos, MG Fruit:

"Seizoenscontracten Spaanse kasgroenten op aanzienlijk hoger niveau dan vorig jaar"

Tholen - "Het Spaanse kasgroentenseizoen is onder goede condities gestart. Er is geen extreme hitte of regen geweest en ook het Sahara-zand heeft zich dit jaar nog niet laten zien", vertelt Luis Ramos van MG Fruit uit Ridderkerk, die in dit artikel een update geeft over de verschillende vruchtgroenten.

"In de aubergines is Nederland eerder gestopt met grote aantallen en hierdoor gaan de programma's versneld over op Spaans product. Dit resulteert in hoge prijzen. De verkoopprijzen van Hollands product liggen rond de 16-17 euro, Spaanse aubergines worden voor 14-15 euro verkocht. De vraag is even hoe lang deze prijzen betaald zullen worden, dat zal grotendeels bepaald worden hoe snel de producties in Spanje toenemen, maar daarover houdt men zich nog aardig op de vlakte."

"De courgetteprijzen waren de laatste twee weken redelijk stabiel, maar lopen inmiddels op naar een niveau tussen de 7-9 euro. Door de tekorten aan het Nederlandse product zijn de Spaanse courgettes meer dan welkom", vervolgt de importeur. "Ook de komkommers zijn duur. Dat geldt voor de Hollandse al een langere periode. Zo worden de kleine Hollandse komkommers voor een prijs tussen de 9-10 euro verkocht en de Spaanse voor 7-8 euro. Langzamerhand komt er wat meer aanvoer vanuit Spanje op gang, maar de prijzen zijn in elk geval op een relatief hoog niveau gestart."

"Ook de aanvoer van Spaanse paprika's begint langzamerhand los te komen. Tot vorige week lagen de prijzen van de Hollandse paprika's nog op een relatief hoog niveau met een prijs tussen de 9-10 euro voor de rode en 10-12 euro voor de gele paprika's. Spanje probeert ook aan te haken op dit prijsniveau, maar dat is vooralsnog een lastig verhaal."

"Ook voor de Spaanse tomatentelers is het een mooi moment om de export op te starten. Prijzen van de ronde Hollandse tomaten liggen tussen de 6 en 8 euro. Het aanbod cherrytomaten lijkt, zowel voor pruim als rond, wat op te drogen. In zijn algemeenheid zie je bij de cherrytomaten meer product jaarrond uit Spanje en Marokko komen en daar kan Nederland lastig tegen concurreren. Dat leidde deze zomer al tot dramatische prijzen. Inmiddels is het prijsniveau iets toegenomen, maar daar zal nog 2-3 euro bij moeten om de lage middenprijs van dit seizoen te kunnen compenseren."

De seizoensprijzen die dit jaar worden gevraagd voor Spaanse kasgroenten liggen op een aanzienlijk hoger niveau, constateert Luis. "Gemiddelde prijzen zijn veel meer gebaseerd op het niveau van twee, drie winters geleden dan vorig jaar. Dit leidt ertoe dat supermarkten minder happig zijn om seizoenscontracten af te sluiten. Ook Spaanse leveranciers vinden dit niet erg. Zij komen zodoende niet in de situatie van een paar jaar geleden dat ze courgettes van 20 euro moeten bijkopen. Dat risico willen mensen niet meer lopen."

Voor meer informatie:
Luis Ramos
MG Fruit
Tel.: +31 (0)180 745 477
[email protected]
www.mgfruit.nl