Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

EU nog steeds grootste markt voor Colombiaanse avocado's, maar er komt verandering

Colombia is een groeiende speler op de markt van avocado's, vooral gericht op export naar Europa en de Verenigde Staten. Sinds 2017 heeft Colombia toegang gekregen tot de Amerikaanse markt, wat heeft bijgedragen aan een gestage groei in exportvolume naar de VS. In 2023 bereikte de export naar de VS een waarde van 23,4 miljoen dollar, waardoor de VS de op een na belangrijkste markt voor Colombiaanse avocado's werd, na Europa.

De sector groeit snel, met steeds meer plantages die gecertificeerd worden om naar de VS te exporteren. Momenteel beslaat het totale areaal 11.500 hectare, verdeeld over ongeveer 370 teeltbedrijven in heel Colombia. Voor 2024 wordt voorspeld dat Colombia 30 miljoen kilogram avocado's naar de VS zal exporteren.

Belangrijk is dat Colombia strategisch profiteert van seizoensgebondenheid, met pieken in de export naar de VS in de maanden januari, februari, juni, juli en augustus. In deze periodes neemt de beschikbaarheid en kwaliteit van avocado's uit Mexico traditioneel af, wat de vraag naar Colombiaanse avocado's doet toenemen.

Deze ontwikkelingen zijn cruciaal voor het verbeteren van de reputatie en het vertrouwen van internationale kopers in Colombiaanse avocado's als betrouwbare en hoogwaardige producten op de wereldmarkt.

Verschuiving naar Amerikaanse export
De avocadoconsumptie in Europa blijft groeien, met een jaarlijkse stijging van ongeveer drie tot vier procent in landen als Italië, Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Hoewel Europa momenteel de grootste markt is voor Arba Colombia, voorziet Mauricio Lopez een toekomstige verschuiving naar de Verenigde Staten als belangrijkste afzetmarkt. Hij merkt op dat het vertrouwen van kopers in Colombiaanse avocado's toeneemt en dat de Amerikaanse markt steeds meer openstaat voor avocado's uit Zuid-Amerika.

Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan deze verschuiving naar de VS. Allereerst is de nabijheid van de Amerikaanse markt een groot voordeel, omdat dit de risico's, verzendkosten en transittijden vermindert. De VS is bovendien de grootste avocadoconsument ter wereld, met een jaarlijks verbruik van 1,3 miljoen ton en een hoge consumptie per hoofd van de bevolking (3,70 kg per jaar). Speciale gelegenheden zoals de Super Bowl en Cinco de Mayo zorgen voor pieken in de vraag, wat het aantrekkelijk maakt om naar de Amerikaanse markt te exporteren.

Retailers zijn ook steeds meer geïnteresseerd in diversificatie van hun leveringsbronnen om de aanvoer te verzekeren. Colombia kan gedurende 45 weken per jaar avocado's leveren, wat het land tot een steeds belangrijkere speler maakt. Het hoofdseizoen voor Colombiaanse avocado's begint rond week 36 in september en loopt tot week 8 of 9 in maart. Daarna is er een onderbreking van drie weken, gevolgd door het laagseizoen dat loopt van week 12 tot week 33/34.

Lopez verwacht dat Europa op korte termijn de belangrijkste markt zal blijven, maar dat binnen vijf tot tien jaar het exportaandeel tussen Europa en de VS meer in evenwicht zal zijn. Deze ontwikkeling is te danken aan zowel de groeiende vraag in de VS als de voortdurende inspanningen van Colombia om de kwaliteit en betrouwbaarheid van hun avocado-export te verbeteren.

Wereldwijde consumptiegroei
De consumptie van avocado's neemt niet alleen toe in Europa en Noord-Amerika, maar ook in Azië en het Midden-Oosten. "Vooral in China en Japan begint de kennis over de gezondheidsvoordelen van avocado's te groeien, wat leidt tot een toenemende vraag." Tegelijkertijd is de teelt over de hele wereld in een snel tempo gestegen. Mexico, Peru, Tanzania, Kenia, Nigeria, Ecuador, Israël, Marokko en Zuid-Afrika hebben hun capaciteit verhoogd en deze uitbreiding in teelt is een positieve ontwikkeling voor avocadotelers, aangezien de groeiende consumptie hun marktpotentieel vergroot.

Voor meer informatie:
Mauricio Lopez N.
Arba Colombia SAS
Tel: +1 647 530 0327
[email protected]

Publicatiedatum: