Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wollige appelbloedluis bestrijden met schimmels

In Zuid-Afrika onderzoeken wetenschappers een nieuwe aanpak voor het beheer van de wollige appelbloedluis, een plaag die de appelteelt aantast. Deze bladluis komt oorspronkelijk uit de VS en is sinds de eerste identificatie in 1895 een hardnekkig probleem in appelboomgaarden over de hele wereld, waaronder Zuid-Afrika. De plaag tast appelbomen aan en verstoort de voedingsstoffen- en waterstroom, wat kan leiden tot ernstige schade aan de planten.

De appelteelt beslaat meer dan 25.000 ha in Zuid-Afrika, vooral in de regio's Ceres en Groenland in de Westkaap. De sector oogstte in 2023 1,3 miljoen ton appelen. Traditionele bestrijdingsmethoden leunden zwaar op chemische insecticiden, die hebben geleid tot resistentieproblemen en milieuproblemen. Dit heeft onderzoekers van het ministerie voor Behoudsecologie en Entomologie van de Universiteit van Stellenbosch ertoe aangezet om alternatieve bestrijdingsstrategieën te onderzoeken.

Entomopathogene schimmels, die van nature voorkomen in de bodem, zijn geïdentificeerd als een potentieel biocontrolemiddel tegen de wollige appelbloedluis. De onderzoekers testten zes schimmelsoorten en ontdekten dat er drie zeer effectief waren in het infecteren en snel doden van de bladluizen. Deze ontdekking opent de deur naar de ontwikkeling van commerciële biocontroleproducten die een duurzaam alternatief kunnen bieden voor chemische gewasbeschermingsmiddelen, het milieu minder belasten en de resistentie tegen insecticiden aanpakken.

Het team is van plan om deze schimmels verder te testen onder natuurlijke omstandigheden en de commerciële teelt voort te zetten om appeltelers te voorzien van een effectief middel om wollige appelbloedluizen te bestrijden. Dit onderzoek betekent een belangrijke stap voorwaarts in duurzame tuinbouw in Zuid-Afrika en biedt hoop op meer milieuvriendelijke bestrijdingsmethoden.

Bron: The Conversation

Publicatiedatum: