Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Goede kwaliteit komende oogst Chileense kersen zou zich moeten vertalen in mooie prijzen"

De Aziatische markt, geleid door China, laat een gestage groei zien in de vraag naar Chileense kersen. Volgens Manuel Morales, CEO en oprichter van Agusfrut, wordt de Chileense kers gezien als een premiumproduct, niet alleen vanwege de smaak en houdbaarheid, maar ook vanwege de symbolische waarde in de Chinese cultuur, waar het gebruikelijk is om kersen te schenken als symbool van vriendschap en waardering.

"Chili levert meer dan 90% van de kersen die naar China gaan", vertelt Morales, waarmee hij de sleutelrol van het land op deze markt onderstreept. Ook andere landen zoals Nieuw-Zeeland en Spanje hebben volgens Morales hun teelt verhoogd, maar ze hebben nog niet de volumes van Chili bereikt.

De rassen die Agusfrut het meest exporteert, zijn Santina, Bing en Lapins, variëteiten waar vraag naar is in China en Zuid-Korea, Het bedrijf exporteert ook Gala, Granny Smith, Red Delicious en Fuji appelen naar andere Latijns-Amerikaanse landen, zoals Colombia, Brazilië, Venezuela en Peru.

"In 2023 ondervond de teelt de impact van regen en warme temperaturen in de lente, waardoor de opbrengst van vooral het Santina ras drastisch daalde. Sommige hectaren kersen leverden slechts 2 ton op, in vergelijking met de verwachte 15 tot 18 ton. In 2024 zijn de weersomstandigheden gunstiger, wat betekent dat de oogst naar verwachting aanzienlijk zal toenemen", legt Manuel Morales uit.

Het bedrijf is van plan om dit jaar 30 containers met kersen te exporteren, het dubbele van vorig jaar. Voor appelen verwacht Agusfrut een stijging van 24 naar 70 containers. De volledige Chileense kersenexport zou volgend seizoen op 115 miljoen kartons kunnen uitkomen.

Agusfrut maakt gebruik van zowel lucht- als zeevracht voor de export. "Luchtvracht wordt gebruikt aan het begin van het seizoen om te profiteren van de beste prijzen. Later, als de volumes toenemen, wordt de zeevaart, die goedkoper is, de voorkeursoptie. De transittijden over zee van Chili naar China zijn aanzienlijk verbeterd, met een gemiddelde van 22 tot 24 dagen dankzij de Cherry Express schepen, in tegenstelling tot 35 tot 40 dagen voor traditionele zendingen. Deze snelheid zorgt ervoor dat het fruit in optimale conditie aankomt", aldus Morales.

De CEO benadrukt dat de weersomstandigheden dit jaar gunstig zijn geweest voor de kersenteelt. "Dit jaar verwachten we, dankzij de lage temperaturen in de winter, een optimale kwaliteit van het fruit, wat zich zou moeten vertalen in een beter rendement op de markt."

Om de kwaliteit van het fruit te garanderen, implementeert Agusfrut een controlesysteem dat de telers begeleidt vanaf het begin van het seizoen tot aan de oogst. Het past fytosanitaire behandelingen toe op belangrijke momenten in de teeltcyclus, om zo de negatieve effecten van slecht weer te verzachten. Bovendien voldoet het bedrijf aan internationale normen zoals GlobalGAP, een essentiële vereiste voor export.

Voor meer informatie:
Manuel Morales (CEO en oprichter)
Agusfrut
Tel: +569 92494438 (Chili)
[email protected]
www.agusfrut.cl

Publicatiedatum: