Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Iets kleinere Spaanse citrusoogst dan vorig jaar geraamd

Het Spaanse ministerie van Landbouw raamt de citrusoogst op 5,842 miljoen ton voor het huidige seizoen dat op 1 september is begonnen. Het cijfer werd begin deze week meegegeven op een vergadering met vertegenwoordigers van de sector en de overheid.

Deze raming is 60.500 ton minder (1% minder) dan de voorlopige cijfers voor het seizoen 2023/2024 en 8,6% minder dan het vijfjarig gemiddelde. De gevolgen van de droogte en de hitte tijdens de groeifase, maar ook de beurtjaargevoeligheid in sommige gevallen, zijn doorslaggevende factoren geweest voor de daling van het oogstprognose.

De cijfers verschillen echter per soort. Van sinaasappelen verwacht men een grotere oogst, van citroenen en mandarijnen een kleinere opbrengst en van grapefruit ongeveer evenveel.

De Spaanse citrussector verwacht 2,975 miljoen ton sinaasappelen te oogsten, 8,8% (242.500 ton) meer dan vorig seizoen, maar 8,2% (266.000 ton) minder dan het vijfjarig gemiddelde. Zoals gebruikelijk zou deze citrussoort de hoogste opbrengst laten zien, goed voor een aandeel van 51%. Bijna driekwart van de in Spanje geteelde sinaasappelen zijn rassen van de Navel-groep.

De mandarijnenoogst zou stijgen tot 1,831 miljoen ton, 3,3% (62.400 ton) minder dan vorig jaar en 9,6% minder dan het vijfjarig gemiddelde. Het aandeel in de gehele citrusoogst is 31,3%. Satsuma's zouden 6,1% van deze groep uitmaken, clementines 49,9% en de rest van de mandarijnen en hybriden 44%.

De opbrengst van citroenen zou, na de recordoogst van vorig seizoen, terugvallen tot 953.661 ton, 20,5% (241.650 ton) minder dan vorig seizoen en 9,9% minder dan het vijfjarig gemiddelde. 73,1% is van het Fino ras en 26,3% van de Verna variëteit.

Van grapefruit en pomelo's wordt 86.305 ton verwacht, 0,6% meer dan vorig seizoen (+2.560 ton) en ook 8,3% meer dan het vijfjarig gemiddelde.

Spanje is de grootste citrusteler in Europa en de op vijf na grootste in de wereld. De gemiddelde waarde van de Spaanse citrusexport bedraagt € 3,1 miljard per seizoen, een cijfer dat naar verwachting in 2024/2025 zal worden overschreden.

Spanje is 's werelds grootste citrusexporteur ter wereld. Het heeft een aandeel van ongeveer 25% op de internationale markt. Bijna 60% van de Spaanse citrusoogst is bestemd voor de buitenlandse markt. Voor mandarijnen ligt dat percentage nog hoger en voor grapefruits bedraagt het zelfs 80%.

Voor meer informatie: www.mapa.gob.es

Publicatiedatum: