Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe tripsplaag gesel Spaanse granaatappel

Mollar de Elche, de enige granaatappel ter wereld met een beschermde oorsprongsbenaming, heeft het momenteel niet gemakkelijk wegens de hoge temperaturen en een tripsplaag die 60% van de teelt treft. Het insect, Scirtothrips aurantii, afkomstig uit Afrika en Jemen, arriveerde in november 2020 in Huelva en is dit jaar voor het eerst gedetecteerd in de Valenciaanse Gemeenschap, waar het verschillende gewassen, waaronder granaatappel, aantast.

"De warme temperaturen deze winter hebben de ontwikkeling en verspreiding van deze plaag bevorderd. De bloei en de vruchtzetting waren cruciale momenten. De schade is momenteel zichtbaar in de vorm van littekens op de schil", zegt Francisco Oliva, voorzitter van de Beschermde Oorsprongsbenaming,

Francisco Oliva wijst erop dat ook de felle zon en de hoge temperaturen de schil beschadigen. "We zien ons genoodzaakt om een deel van de granaatappelen op de grond te gooien, zodat degene die aan de bomen blijven hangen een betere kwaliteit en grotere maten zouden kunnen bereiken."

Men raamt dat van de 40.000 ton die de afgelopen jaren is geoogst, meer dan 24.000 ton (ongeveer 60%) schade zal oplopen door deze situatie, wat neerkomt op een economisch verlies van € 12 tot € 15 miljoen.

Francisco Oliva wijst erop dat de precieze omvang van de schade pas te zien zal zijn wanneer de oogst begint en de problemen zowel op het veld als in het magazijn aan de oppervlakte komen. "Nu is het nog te vroeg om te weten hoeveel granaatappelen met de oorsprongsbenaming gelabeld zullen worden, want enkel klasse I en extra kwaliteit mag als dusdanig worden gecertificeerd. Hoe dan ook, de granaatappelen die op de markt komen, met of zonder keurmerk, zullen de juiste eetkwaliteit hebben."

"Onze sector heeft al enkele slechte seizoenen achter de rug door droogte, een daling van de consumptie door inflatie, lage telersprijzen, toegenomen internationale concurrentie en de aanwezigheid van nieuwe rassen... Deze plaag is het enige wat ons nog ontbrak", betreurt Oliva. "Daarom hebben we volgende week een ontmoeting met de regionale minister van Landbouw, Miguel Barrachina, om steun te zoeken en oplossingen te vinden."

"De aanwezigheid van dit insect is het gevolg van het importeren van fruit of fruitbomen uit derde landen waar ze minder sanitaire controles hebben. We moeten de importprotocollen strenger maken en de grensinspectieposten versterken om dergelijke gevallen te voorkomen", besluit Francisco Oliva.

Voor meer informatie:
DOP Granada Mollar de Elche
Tel: +34 633 111 228 (Spanje)
[email protected]
www.granadaselche.com

Publicatiedatum: