Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Hoge avocadoprijzen zullen nog even aanhouden"

"De prijzen zijn al het gehele seizoen hoog op de avocadomarkt en dat zal nog even aanhouden", zegt François Bellivier, hoofd ontwikkeling bij het Franse Capexo. Deze situatie staat in schril contrast met vorig jaar. "We hebben niet de prijsdaling gehad die we vorig jaar zagen. Ter vergelijking: in week 36 bereikten de prijzen €11,50-12,50 per karton voor Peruaans en Zuid-Afrikaans fruit, terwijl ze in dezelfde week vorig seizoen niet boven de €6,50-7,00 uitkwamen. In de zomer van 2023 was er overaanbod, terwijl we dit jaar een kleinere aanvoer zagen."

De Peruaanse aanvoer is 9% lager dan vorig seizoen en het seizoen zal veel eerder eindigen. De andere landen van herkomst – Kenia en Zuid-Afrika – hebben te lijden onder transportproblemen als gevolg van de oorlog in het Midden-Oosten.

Hoge prijzen kunnen tot leiden tot middelmatige kwaliteit op de markt
Hoewel het gebruikelijk is om voorzichtig om te gaan met markttrends wat groenten en fruit betreft, lijken de vooruitzichten voor avocado's relatief duidelijk voor de komende maanden. "In de komende weken zouden we een tekort aan aanbod en bijzonder hoge prijzen moeten hebben. Dit zal heel moeilijk te beheren zijn met het oog op promotieplannen in de retail, die helaas niet altijd in overeenstemming zijn met de realiteit van de markt."

Deze situatie zal aanhouden tot begin november en zal niet zonder gevolgen zijn. "Het probleem is dat zo'n hete markt waarschijnlijk producten aantrekt van herkomsten die nog maar aan het begin van hun seizoen zitten en waar de kwaliteit nog niet optimaal is. We lopen dus het risico dat we eindigen met dure avocado's van middelmatige kwaliteit, wat op de lange termijn nadelig kan zijn voor de handel."

Naar een evenwichtigere markt over twee maanden
Vanaf november zal de markt waarschijnlijk evenwichtiger worden, met de komst van import uit Marokko – waar 15% meer volumes worden verwacht ten opzichte van 2023 – en Israël, waar het seizoen gelijkaardig zal zijn aan dat van vorig jaar, een recordjaar met 93.000 ton export. "Na november zouden we moeten terugkeren naar een normale bevoorrading, totdat we in februari/maart overschakelen op het Braziliaanse en Peruaanse fruit, dat in tegenstelling tot dit jaar eerder dan gepland zou moeten aankomen."

Voor meer informatie:
François Bellivier
Capexo
Tel: +33 1 41 73 23 00 (Frankrijk)
Tel: +33 6 75 03 76 54
[email protected]
www.capexo.fr

Publicatiedatum: