Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
opvolger van kruidenteelt in eigen distributiecentrum

Colruyt Group onderzoekt aardbeienteelt in vertical farm

Van maart 2020 tot juli 2022 heeft Colruyt Group zelf kruiden geteeld in een vertical farm. Nu wordt er opnieuw ingezet op onderzoek.



Basilicumplantjes bij Bio-Planet
Eind 2019 nam Colruyt hun eerste pilootinstallatie in gebruik in Halle, in hun distributiecentrum Hellebroek. Met succes: de basilicumplantjes uit de vertical farm waren van maart 2020 tot juli 2022 verkrijgbaar in de winkels en webshop van Bio-Planet, onder het eigen merk Boni. In de hoogtechnologische installatie was er plaats voor 250.000 planten.

Door deze pilootinstallatie hebben ze veel bijgeleerd. Om verder onderzoek naar opschaling vlotter te laten verlopen, wordt deze installatie opnieuw volledig ingezet als onderzoeksruimte. De basilicum die je nu in Bio-Planet vindt, is daarom voorlopig niet het resultaat van vertical farming, maar van biologische teelt in pot.

Samenwerkingen met onderzoeksinstellingen
Colruyt's Research & Development-afdeling werkt nauw samen met verschillende kennisinstellingen, zoals UGent en het lichtlabo van KU Leuven, om het project een stevige wetenschappelijke basis te geven. Bovendien loopt er momenteel een bijkomend onderzoeksproject in samenwerking met VLAIO, het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen. Om op termijn te kunnen opschalen of te experimenteren met andere soorten, is bijkomend onderzoek, investering en ontwikkeling van de technologie nodig.

Belgische aardbeien heel het jaar door
"Onze klanten heel het jaar door lokaal geproduceerde aardbeien aanbieden: dat kan met vertical farming," vervolg Colruyt Group. "Het doel is niet om de aardbeienteelt van onze Belgische telers te vervangen, maar om het aanbod voor de klant doorheen het jaar aan te vullen of te verlengen. In de zomer van 2025 beginnen we een grotere pilootinstallatie te bouwen in het distributiecentrum Hellebroek in Halle. De eerste aardbeiplantjes zouden in het voorjaar van 2026 geplant worden."

Bron: Colruyt Group

Publicatiedatum: