In Primeur 3 van 15 september 1989 een artikel over het bedrijf N. Schoonbroodt, die gespecialiseerd is het verwerken van groenten en fruit, die het aan diverse zorginstellingen levert. Lees hier het hele artikel, in een tijd dat convenience nog geen gemeengoed was.
N. Schoonbroodt, Heerlen:
"Diëtisten stappen van diepvries en conserven af"
In de jaren dertig ging Huub Schoonbroodt met handkar in Hoensbroek langs de deur met groenten en fruit. Enkele jaren later ging hij ook in de fourage- en aardappelhandel. Na de Tweede Wereldoorlog verhuisde hij naar Hulsberg, een dorpje vlakbij het toeristische Valkenburg. Daar leverde hij ook aan hotels en restaurants. In een later stadium kwamen daar ook de grootkeukens van instellingen, ziekenhuizen en bejaardenhuizen bij. Begin van de jaren '70 leverde het bedrijf panklare aardappelen. In die tijd had men niet kunnen denken dat het bedrijf zo'n vlucht zou nemen.
De heer Noël Schoonbroodt, directeur
Geen diepvries
De huidige directeur Noël kwam in 1975 als 20-jarige jongen in het bedrijf. Onder zijn leiding breidde de firma flink uit. Thans levert hij het totale AGF-programma aan ziekenhuizen, bejaardenhuizen en andere grootkeukens in geheel Limburg. De heer Noël Schoonbroodt: "In het verleden vroeg men in beperkte mate naar gesneden groente, maar nu leveren we vrijwel alle groentenpanklaar."
De nieuwe loods met de koelcellen
"De vraag hiernaar neemt nog steeds toe. De diëtisten in de ziekenhuizen en bejaardenhuizen stappen in toenemende mate van diepvries en conserven af. Zij schrijven de koks verse groenten en vers fruit voor. Leveranties aan deze instellingen zijn erg moeilijk als je het nog nooit gedaan hebt. Zo moet al het fruit dat wij leveren rijp zijn. Als wij het afleveren is het direct voor consumptie geschikt, of het nu aardbeien, peren of kiwi's zijn. Deze eis die zij stellen is begrijpelijk, omdat wij 6 dagen in de week in heel Limburg afleveren. Wat wij brengen wordt nog dezelfde dag geconsumeerd."
De snijderij waar de groenten en fruit worden gesneden en ingepakt
Nieuw pand
In januari dit jaar nam de firma Schoonbroodt een geheel nieuw pand in gebruik, gevestigd op één van de industrieterreinen in Heerlen. In het gebouw is eveneens de groentensnijderij gevestigd. In die afdeling is de temperatuur constant laag. Daarnaast beschikt men over ruime koelcellen voor de opslag van groenten en fruit. "Sinds we hier zitten is de omzet met ruim 25% omhoog gegaan. De capaciteit om groenten te snijden is zo groot, dat wij alle orders kunnen uitvoeren. Wat wij hier snijden gaat tot op heden uitsluitend in grootverpakking. Onze snijderij werkt voornamelijk in de avond en nachturen. Elke avond beginnen ze om 6 uur", zo zegt de heer Noël Schoonbroodt. In de toekomst denkt de heer Schoonbroodt ook naar België te leveren. "Het is per slot van rekening vlak naast de deur en straks vallen toch alle belemmeringen weg", besluit de directeur.
Gemotiveerd personeel in een moderne werkruimte
Bron: Primeur - 4e jaargang - nummer 3 - 15 september 1989