Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Klimaatverandering beïnvloedt kleinschalige land- en tuinbouw in Gambia

Kleinschalige telers in Gambia, in West-Afrika, kunnen dit seizoen te maken krijgen met een daling van de teelt en een vertraging in de start van het groenteseizoen. Dit zegt Sang Mendy, eigenaar van SanTaZ Gambia, die de verwachte daling koppelt aan klimaatverandering en onregelmatige regenval, evenals onvoorspelbare regenpatronen.

Mendy: "Onder normale omstandigheden zouden we op het hoogtepunt van het regenseizoen zijn, maar er valt nog niet genoeg regen. Vroeger konden de Gambiaanse telers genieten van zware regens in augustus, maar het lijkt erop dat de situatie is verschoven naar september, waar de meesten van ons niet aan gewend zijn."

Naast de onvoorspelbare regenval verergeren ook de hittegolven tijdens het droge seizoen de situatie, waardoor planten verschroeien, volgens Mendy. Hij voegt eraan toe: "Investeren in kassen of zelfs schaduw voor gewassen blijft een onbereikbaar project voor kleinschalige telers vanwege de hoge kosten. Dus moeten we overschakelen op alternatieve gewassen die bestand zijn tegen de nieuwe weerpatronen. Tot nu toe teelde ik paprika's, aubergines, wortelen, zoete aardappelen en cassave voor de lokale markt, maar dit wordt steeds moeilijker."

In Mendy's geval houden de problemen daar niet op: "Ik ben mijn boorgatpomp en een zonnepaneel kwijtgeraakt door diefstal. Dit gebeurde in augustus, juist op het moment dat het regende. Hierdoor heb ik een groot deel van mijn groenten voor het komende seizoen verloren."

De teler betreurt: "Gambia heeft goede vooruitzichten voor de land- en tuinbouw dankzij de bodemkwaliteit en de Gambia River. Maar door de klimaatverandering hebben wij, kleinschalige telers, steun nodig om over te schakelen op kaslandbouw. We hebben kassen, irrigatieapparatuur en bankleningen nodig. Het aanbod op de lokale markt hangt ervan af."

Voor meer informatie:
Sang Mendy
SanTaZ
Tel.: +220 789 3861
[email protected]

Publicatiedatum: