Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Egyptische citrussector blijft veerkrachtig ondanks Rode Zee-crisis"

Egyptische telers en exporteurs van citrus maken zich op voor het komende seizoen tegen de achtergrond van onzekerheid en na een gedenkwaardig moeilijk vorig seizoen. Volgens Ammar Mohammed, CEO van Fruitalita, "zal de crisis in de Rode Zee aanhouden, maar de citrussector zal zijn veerkracht en aanpassing in het komende seizoen kunnen tonen."

Ammar herinnert zich het stormachtige seizoen 2023-2024: "De crisis in de Rode Zee heeft de wereldwijde logistiek aanzienlijk verstoord, wat vooral invloed heeft gehad op de Egyptische citrusexport naar Azië, goed voor ongeveer 30% van de oogst in het land. De stijgende transportkosten en vertragingen hebben de exporteurs enorm onder druk gezet. De transportkosten zijn gemiddeld met 25% gestegen, en de levertijden naar de Aziatische havens zijn vertraagd, waardoor de kwaliteit van het fruit is aangetast."

Het onmiddellijke gevolg was een overaanbod in Europa, wat volgens Ammar ook een plausibel scenario is voor volgend seizoen. Hij voegt eraan toe: "De crisis zou opnieuw een domino-effect kunnen hebben op het Europese aanbod. Als een belangrijke bron van citrus voor de Europese markt kan de verminderde export van Egypte naar Azië leiden tot een overaanbod in Europa, net als het vorige seizoen, waardoor de prijzen kunnen dalen. Omgekeerd kunnen aanhoudende transportproblemen de beschikbaarheid van containers verstoren, wat kan leiden tot vertragingen en hogere kosten, wat kan resulteren in een verminderde beschikbaarheid van verse citrus in Europa en hogere prijzen voor de consument."

Volgens de exporteur blijven marktdiversificatie en volumebeperking de sleutels tot succes in het komende seizoen. "We diversifiëren onze exportmarkten proactief en onderzoeken alternatieve verzendroutes om deze verstoringen te verzachten. Hoewel de langetermijnimpact van de crisis onzeker blijft, zal onze focus op kwaliteit en betrouwbaarheid ons helpen om onze concurrentiepositie op de wereldmarkt te behouden. Te midden van de onzekerheid geloven we dat de oplossing voor beide scenario's bij zowel importeurs als exporteurs ligt. We moeten de situatie in het buitenland nauwlettend in de gaten houden door actief te communiceren met onze klanten en door conservatiever te zijn met volumes aan het begin van het seizoen in het geval van een marktcrash zoals vorig jaar."

"Over het algemeen heeft de aanhoudende crisis in de Rode Zee een aanzienlijke invloed op de prijzen en ketens wereldwijd. De toekomst van de Egyptische exportsector van citrus hangt echter af van ons vermogen om ons aan deze uitdagingen aan te passen en duurzame oplossingen te ontwikkelen," aldus Ammar.

Het beheersen van de volumes, vooral aan het begin van het seizoen, om overaanbod te voorkomen, betekent volgens Ammar niet noodzakelijkerwijs dat het areaal moet worden verkleind. "We hebben ons citrusareaal voor het komende seizoen niet verkleind. In plaats daarvan geven we prioriteit aan het selecteren van kwaliteitsfruit, het optimaliseren van onze logistiek en het onderhouden van sterke relaties met onze partners om de impact van eventuele transportstoringen te minimaliseren. Egyptische citrus blijft profiteren van de sterke wereldwijde vraag en de positieve resultaten van onze inspanningen om de markt te diversifiëren vorig seizoen versterken ons vertrouwen in een sterke vraag voor het huidige seizoen. Dit optimisme wordt verder versterkt door de huidige marktprijzen, aangezien de eerste contracten voor Egyptische citrus vergelijkbaar zijn met de prijsniveaus van voor de crisis in de Rode Zee. Dit wijst op gunstige marktvooruitzichten voor het komende seizoen."

Een ander groot probleem van het afgelopen seizoen was dat exporteurs te maken kregen met een acute stijging van de verpakkingskosten, als gevolg van een monetaire hervorming die de regering dit jaar heeft doorgevoerd. Ammar: "Verpakkingskosten hebben hun record van vorig seizoen bereikt als gevolg van wereldwijde materiaaltekorten, verergerd door wisselkoersschommelingen en de vernauwing van importkanalen. Ondanks deze stijgingen proberen we ze te beheersen zonder ze door te berekenen aan onze klanten of onze verpakkingsnormen in gevaar te brengen."

Wat de teelt betreft zijn de omstandigheden vrij gunstig, meldt Ammar: "De weersomstandigheden zijn relatief gunstig geweest, wat heeft bijgedragen aan een bijzonder hoge kwaliteit citrus dit jaar. Dit zal de vraag waarschijnlijk doen toenemen. Fytosanitaire normen blijven een topprioriteit; we hebben dit seizoen consequent een hoog niveau van naleving gehandhaafd. We blijven toezicht houden en pakken eventuele problemen direct aan."

"Bij Fruitalita vorderen onze voorbereidingen voor het volgende seizoen goed. We passen onze teelt aan om te voldoen aan de nieuwste marktnormen en we richten ons steeds meer op duurzaamheid. We versterken ook onze traceerbaarheidssystemen, zorgen ervoor dat alle producten voldoen aan de exportvoorschriften en houden onze activiteiten soepel ondanks externe uitdagingen. We zoeken actief contact met onze beoogde exportmarkten, voeren besprekingen met zowel bestaande als potentiële klanten en leggen de laatste hand aan voorlopige contracten om beter voorbereid te zijn op de vraag van het komende seizoen."

"Fruitalita Farms, opgericht in 1997, is een agrarisch familiebedrijf dat zich toelegt op duurzame praktijken. We hebben een reputatie opgebouwd van uitmuntendheid en zorg voor het milieu. Onze toewijding aan kwaliteit, innovatie en maatschappelijk verantwoord ondernemen heeft ons in staat gesteld om te gedijen op de wereldmarkt," besluit Ammar.

Voor meer informatie:
Ammar Mohamed
Fruitalita
Tel: +20 155 797 5300
[email protected]
www.fruitalita.com

Publicatiedatum: