Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Zeus

"Griekse druivenoogst aanzienlijk lager"

De teelt van Griekse druiven ligt dit seizoen op een lager niveau, zegt Zisis Manosis, agronoom bij de Griekse exporteur van kiwi's en druiven Zeus: "De totale volumes voor druiven in Griekenland zijn aanzienlijk lager dan in voorgaande jaren. We schatten een daling van 30%. Meer specifiek zijn de Crimson-druiven zwaar getroffen en we verwachten 50% minder oogst. Nieuwere variëteiten zijn minder getroffen."

De schuldige voor de lagere oogst zouden de weersomstandigheden zijn, aldus Manosis. "Gedurende twee opeenvolgende jaren heeft Griekenland zachte winters en een van de warmste zomers ooit gehad. Vooral afgelopen zomer was extreem warm en droog, met maandenlang weinig of geen neerslag. Deze extreme omstandigheden, vooral die in de zomer, hebben de teelt van druiven beïnvloed. We hopen echt dat we niet nog meer extreme weersomstandigheden zullen meemaken, want dat zou onze toch al lage oogst nog verder doen dalen."

Hoewel de primaire markt voor Zeus de afgelopen jaren onveranderd is gebleven, is de exporteur wel van plan om zijn voetafdruk in andere continenten te vergroten: "Onze exportmarkt is traditioneel het VK, waar we bijna 70% van ons totale volume naartoe verzenden. Nog eens 10% is bestemd voor overzeese markten, en Zeus heeft als doel de volumes in andere continenten te vergroten. Toch zullen we dit jaar door de lage beschikbaarheid niet zoveel kunnen groeien als we aanvankelijk gepland hadden. Maar gelukkig zullen we ongeveer hetzelfde percentage naar de overzeese markten kunnen exporteren als vorig jaar," aldus Manosis.

Rassen met een betere opbrengst kunnen de oplossing zijn die Griekenland nodig heeft, benadrukt Manosis. Daarnaast is er ook een oplossing nodig voor de arbeidsproblemen om verder te kunnen groeien. "Zeus heeft een strategisch plan ontwikkeld om rassen te vervangen door nieuwe, die productiever en telersvriendelijker zijn. Met deze hervorming willen we de afzetperiode verlengen en het risico van weersonzekerheid minimaliseren. De geselecteerde rassen zijn onder andere gekozen vanwege hun tolerantie voor regenval en verschillende oogstperioden, wat helpt om het risico van slechte weersomstandigheden te spreiden. Bovendien vereisen deze rassen minder arbeid, wat een oplossing biedt voor een uitdaging die vooral Griekenland treft. Het huidige arbeidsprobleem dwingt ons om meer te investeren in automatisering en efficiënte oplossingen voor de verwerking van druiven."

"De Griekse teelt van druiven was traditioneel gebaseerd op twee variëteiten: Thomson Seedless en Crimson Seedless. De vernieuwing van deze rassen is niet zo snel gegaan als had gemoeten, vooral voor de Thomson Seedless druiven. Als gevolg hiervan heeft deze langzame overgang de concurrentiepositie van Griekse druiven aangetast. Op dit moment is deze overgang al aan de gang, dus we winnen aan kracht. Ondanks dit alles is Griekenland, structureel gezien, niet in staat om zijn druiventeelt te laten groeien. De enige manier om de concurrentie het hoofd te bieden is dan ook dat de Griekse druivensector zich richt op kwaliteitsproducten, in combinatie met hoogwaardige dienstverlening."

Ondanks de lagere teelt heeft Manosis vertrouwen in de kwaliteit van de druiven van Zeus dit seizoen: "Helaas zullen de druivenvolumes dit seizoen beperkt zijn. De kwaliteit van het fruit lijkt echter zeer goed te zijn. Dit seizoen zijn onze verwachtingen hoog wat betreft de verkoopprijzen, gezien de lagere beschikbare volumes in Griekenland en andere mediterrane landen. We hebben echter aanzienlijke volumes witte pitloze druiven, zoals Cotton Candy en Sweet Globe," concludeert hij.

Zeus is exposant tijdens Fruit Attraction in Madrid: hal 10, stand 10D09.

Voor meer informatie:
Zisis Manosis
Tel: +30 23510 53559
[email protected]
www.zeuskiwi.gr

Publicatiedatum: