Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Op Puglia&Natura

Goede kwaliteit Italia druiven, maar kleinere oogst

"Het begin van het druivenseizoen, vooral van de Italia druif, is positief geweest, zeker wat de kwaliteit betreft. Er is minder opbrengst dan vorig jaar, maar de consumptie is er nog steeds. Het Italia-areaal is afgenomen ten gunste van pitloze rassen en aan veel planten zie je eigenlijk te weinig trossen hangen. Misschien is het de klimaatverandering, al is dat nog niet helemaal duidelijk. Wat zeker is, is dat het weer in mei van vorig jaar, toen het veel regende en er weinig zonlicht was, heeft geleid tot een tekort aan knoppen dit jaar", zegt Oronzo Diomede, verkoopverantwoordelijke bij Puglia&Natura, een telersorganisatie gevestigd in Rutigliano, in de Zuid-Italiaanse provincie Bari, die 41 leden heeft en ruim 450 hectare, goed voor een oogst van ongeveer 10.000 ton.


Italia druiven

"De leden leveren het product aan de telersvereniging, die voor de afzet zorgt. Gezien de kleinere opbrengst richten we ons dit jaar vooral op de trouwe klanten. De export vertegenwoordigt 80% van onze afzet, met Duitsland en Frankrijk als belangrijkste bestemmingen. Deze landen houden van de knapperigheid en de gele kleur van het Italia ras, dat synoniem staat voor smaak en een hoge Brix-waarde. De Scandinavische landen geven dan weer de voorkeur aan pitloze witte druiven met grote, knapperige bessen."

Met betrekking tot de stagnerende Duitse economie, merkt Diomede op dat de situatie zich eigenlijk ook in Frankrijk voordoet. "Dit blijkt ook uit het feit dat niet alle zendingen verzekerd kunnen worden. Dit is echter niet nieuw. De economische problemen baren natuurlijk zorgen, ook in ons land. Wereldwijd is na de pandemie de kloof tussen arm en rijk nog groter geworden. De middenklasse lijkt voorgoed verdwenen."


Late Pearl druiven

"Dit zie je ook in de verkoop van druiven: de trossen waar vraag naar is, zijn ofwel van topkwaliteit, ongeacht de verkoopprijs, ofwel van lage kwaliteit, tegen een zeer lage prijs. Een product van standaardkwaliteit heeft meer moeite om zich te positioneren", benadrukt de verkoopverantwoordelijke. "Op dit moment hebben we geen afzetproblemen: de vraag is er en de prijzen liggen boven het gemiddelde van vorig jaar. Ze zijn zelfs stijgende. Als we niet te kampen hadden met een tekort aan arbeidskrachten, zouden we aan alle bestellingen kunnen voldoen", legt hij uit.


Melody druiven

Aan het begin van het seizoen zorgde de situatie in de Rode Zee voor heel wat hoofdbrekens, omdat er geen zekerheid was over wanneer de ladingen zouden aankomen. "De eerste zendingen naar Dubai en de VAE verliepen echter zonder problemen en de bestellingen blijven binnenkomen."


Carlita druiven

Pitloze druiven
Op Puglia&Natura is licentiehouder van veel pitloze rassen van de veredelaars Grape Evolution en Bloom Fresh. "Ook onze leden gaan over tot de aanplant van meer pitloze variëteiten. Momenteel beslaat het pitloze areaal 70%. Er is echter wat verwarring ontstaan over welke rassen we moeten planten. De markt begint bekend te raken met sommige pitloze rassen, maar het onderscheid voor druiven is nog steeds voornamelijk gebaseerd op kleur: wit, rood of zwart. En dit helpt onze telers niet bij het maken van de juiste keuze."

Rechts: Melanie druiven

Net als andere telers wijst Diomede erop dat het seizoen iets korter zal zijn dan gebruikelijk. "We zijn bijna een maand eerder van start gegaan en zullen begin november klaar zijn", besluit hij.

Voor meer informatie:
Oronzo Diomede (verkoopverantwoordelijke)
Op Puglia&Natura
P.zza delle Regioni, 4
70018 Rutigliano (BA) – Italië
Tel: +39 340 2203352
[email protected]
[email protected]
www.pugliaenatura.it

Publicatiedatum: