Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Levendige houtverkoop door kleine citrusoogst in Italië

Citrustelers in de Zuid-Italiaanse provincie Apulië hopen dezer dagen, ondanks de moeilijkheden die ze ondervonden door de ongewone weersomstandigheden de afgelopen maanden, toch op enkele mooie contracten in de houtverkoop. Voor de vroege clementines Orange Rubis en Orogros zal de oogst rond 15-20 oktober van start gaan.

"Het was een ingewikkelde zomer voor de bomen en het fruit, want te hoge temperaturen en gebrek aan water hebben aanzienlijke schade veroorzaakt", vertelt Floriano Convertino, eigenaar van Convif, een teeltbedrijf in de provincie Tarente dat citrus afzet in Italië en andere Europese landen. "De opbrengst is daarom veel lager dan normaal en je ziet wat esthetische gebreken aan het fruit. Maar de regens en de daling van het kwik van de voorbije dagen zijn een geschenk uit de hemel, vooral voor de clementines. Hoe dan ook, op sommige percelen is het echt speuren naar wat citrus aan de bomen. Sommige telers hadden het zelfs moeilijk om de planten zelf te redden. Wie geen waterput heeft, kreeg het zwaar te verduren, want het irrigatieconsortium kon niet garanderen dat alle teeltbedrijven van water werden voorzien. De opbrengstdaling doet zich vooral voor bij sinaasappelen. We verwachten bij ongeveer alle rassen ruim 30% minder fruit te plukken."

Bomen zonder vruchten

Toch is er opwinding onder de telers, vooral wat de Comune clementine betreft. Sinds enkele dagen worden er contracten gesloten met telers. "Tussenhandelaren en handelaren zijn op zoek naar citrus van goede kwaliteit en met de geschikte maatvoering", zegt Convertino. "Wanneer het aanbod schaars is, stijgt ook de prijs, die op dit moment ongetwijfeld hoger ligt dan in dezelfde periode van 2023. Maar dat heeft ook te maken met de hogere kosten voor irrigatie – met name voor de elektriciteit of diesel om de pompen te bedienen – en voor de voedingsstoffen om de stress bij de planten te beperken."

Voor meer informatie:
Azienda agricola Convif
74016 Massafra (TA) – Italië
Tel: +39 330 880 689
Tel: +39 099 5936037
[email protected]

Publicatiedatum: