Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Heide-Zwiebel

"Door de meeldauwdruk hebben we in de zomer veel moeite moeten doen"

De belangrijkste oogst en opslag van uien in Nedersaksen nadert nu zijn hoogtepunt. "Het ging best goed, maar we moesten aan het eind van week 36 kort stoppen vanwege de regenval. In de loop van week 38 gaan we waarschijnlijk weer verder. De situatie op de velden is zeer gevarieerd: op de locaties waar vroeg gezaaid kon worden, zien de gewassen er over het algemeen goed uit, terwijl op de natte gronden de gewassen soms zwaar te lijden hebben gehad door late en ongunstige omstandigheden. Niet alleen het bodemtype, maar ook de zaadkwaliteit en de grondbewerking zijn echter belangrijke factoren waarmee rekening moet worden gehouden. Al met al is het moeilijk om een concrete opbrengstvoorspelling te doen. In ieder geval zal het totale volume lager zijn dan vorig jaar," vat Lüder Böhling, lid van de raad van bestuur van Heide-Zwiebel AG, samen.

Volgens de statistieken is het Duitse uienareaal verder toegenomen ten opzichte van vorig jaar. Böhling: "Ik waag het echter te betwijfelen of dit allemaal daadwerkelijk in de grond is gegaan. In ieder geval heeft Heide-Zwiebel in totaal minder uien op het veld. Vorig jaar hebben we echter meer uien geoogst dan we aanvankelijk hadden verwacht, maar we hadden meer uitval door toegenomen kwaliteitsproblemen. Met andere woorden, we hadden meer bruto-, maar minder netto-opbrengst." Gezien de grillige weersomstandigheden was de uienteelt dit jaar bijzonder uitdagend, vervolgt Böhling. "Door de druk van echte meeldauw moesten we veel moeite doen om onze uien in de zomer gezond te houden."


Lüder Böhling is lid van de Raad van Bestuur van Heide-Zwiebel en is verantwoordelijk voor de afzet van de uien aan de verpakkers. Het bedrijf neemt binnenkort een nieuw condensatiedroogmagazijn in gebruik.

Normaal worden de laatste bewaaruien eind mei geleverd, maar dit jaar eindigde het seizoen pas op 12 juni. De toegenomen aanwezigheid van ULO-goederen en geïmporteerde uien heeft voor druk op de ketel gezorgd, wat heeft geleid tot een overeenkomstige prijsverlaging, zegt Böhling. Desondanks was Heide-Zwiebel in staat om de overeengekomen hoeveelheden dienovereenkomstig te plaatsen. "Degenen die hun uien in de winter op de markt brachten, konden nog steeds profiteren van het hoge prijsniveau. Boeren met grote hoeveelheden opgeslagen uien verloren daarentegen geld."

Levendige dagelijkse handel
Ondertussen komt de afzet van nieuw geoogste uien geleidelijk op gang. "De vraag van verpakkers is goed en stabiel en de dagelijkse handel is levendig. In vergelijking met de voorbije twee jaar konden we in september 2022 en 2023 beduidend minder gesorteerde goederen plaatsen dan dit jaar, wat ook deels te maken heeft met de vroegere start van het seizoen. Als we naar de kwaliteiten kijken, valt op dat er minder vraag is naar grove uien (70+) voor de schilbedrijven. Voor het overige vinden alle kwaliteiten afnemers, inclusief de 70/90-klasse voor de groothandelsmarkten. Door de relatief gunstige prijzen exporteren we nu ook naar Oost-Europa, in tegenstelling tot vorig jaar."

Rode en biologische uien
Heide-Zwiebel richt zich voornamelijk op de teelt en verkoop van gele uien. Er worden echter ook rode en biologische uien en sjalotten verkocht. "Rode uien maken ongeveer acht procent uit van ons totale volume en de geteelde hoeveelheden zijn al enkele jaren bijna constant. De binnenlandse markt is min of meer verzadigd, waardoor we onvermijdelijk goederen zouden moeten exporteren als we onze teeltcapaciteit zouden uitbreiden. Bovendien vereist de opslag van rode uien veel expertise. Sjalotten vormen een heel klein segment, hoewel we een vaste klant hebben voor onze volumes," legt Böhling uit. Het productassortiment van het bedrijf wordt gecompleteerd door biologisch geteelde uien. "Twee van onze telers produceren sinds dit seizoen erkende biologische producten, waarvan we sommige vanaf dit jaar als verenigingsproduct op de markt mogen brengen." Desondanks vertegenwoordigen biologische uien slechts 1-2 procent van het totale volume, concludeert het bedrijf.

Voor meer informatie:
Lüder Böhling
Heide-Zwiebel AG
Flachskamp 25, Klein Süstedt
D-29525 Uelzen, Duitsland
Tel: +49 (0)581 973 550 50
[email protected]
www.heide-zwiebel.de

Publicatiedatum: