Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
LKÖ week 38:

Aardappel-, uien- en worteloogst tijdelijk opgeschort in heel Oostenrijk

De Oostenrijkse markt voor consumptieaardappelen gaat van het ene uiterste naar het andere. Terwijl hoge dagtemperaturen en uitgedroogde bodems het oogsten de afgelopen weken bemoeilijkten, kampt de landbouw nu op veel plaatsen met recordregens en overstromingen. In Oost-Oostenrijk heeft het de afgelopen dagen meer dan 200 liter/m² geregend. In St. Pölten en Tullnerfeld zelfs 350 liter/m² en meer. In het hele land moesten rooiwerkzaamheden worden geannuleerd. In Oost-Oostenrijk is het onwaarschijnlijk dat deze werkzaamheden binnenkort hervat kunnen worden, aangezien ongeveer een derde van de aardappelvelden nog geoogst moet worden. In het westen van Oostenrijk ligt twee derde van de consumptieaardappelen nog op het veld.

De schade als gevolg van de overstromingen kan nog niet worden gekwantificeerd. De voorraden zijn momenteel echter voldoende om zonder problemen aan de binnenlandse vraag te voldoen. De verkoop in de retail is enigszins aangetrokken door de koelere temperaturen. De producentenprijzen bleven ongewijzigd. In Neder-Oostenrijk en Opper-Oostenrijk lagen de prijzen voor consumptieaardappelen met een gemiddelde smaak de laatste tijd meestal rond de 30 euro/100 kg, met aftrek voor opslag of een hoger gehalte aan overmaat.

Uienoogst onderbroken
De Oostenrijkse uienoogst moest de afgelopen week in het hele land worden afgebroken. Na recordbrekende regenval zijn de velden niet begaanbaar. Meer dan een derde van het areaal zomeruien is nog niet geoogst. Mogelijke misoogsten en kwaliteitsverminderingen kunnen nog niet worden ingeschat. Op dit moment zijn de bestaande voorraden voldoende voor de gebruikelijke seizoensgebonden vraag. De binnenlandse verkoop is stabiel en ook de exportaanvragen nemen toe. De producentenprijzen zijn niet veranderd ten opzichte van de vorige week. Aan het begin van de week lagen de prijzen voor middelgrote uien, schoongemaakt en gesorteerd in kisten, meestal tussen 20 en 23 euro/100 kg, afhankelijk van de kwaliteit. Er wordt aanzienlijk minder betaald voor kleine partijen en meer voor grote partijen.

Worteloogst volledig afgelast
De Neder-Oostenrijkse worteloogst is de afgelopen dagen letterlijk afgelast. Na recordbrekende regenval moest de oogst volledig worden afgeblazen. De beschikbare voorraden zijn momenteel voldoende om aan de binnenlandse vraag te voldoen. Het is onduidelijk wanneer de oogst kan worden hervat. De prijzen zijn niet veranderd ten opzichte van de week ervoor. Zo liggen de prijzen voor wortelen in zakken van 5 kg, af helling, afhankelijk van de kwaliteit, nog steeds meestal tussen 55 en 65 euro/100 kg.

Bron: LKÖ

Publicatiedatum: