Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Het slaveld lijkt een rijstveld"

Opnieuw overstromingen in Emilia Romagna

Het slechte weer dat Emilia Romagna, het noorden van Marche en andere regio's aan de Italiaanse Adriatische kust in deze uren treft, veroorzaakt schade aan velden en gebouwen. Modigliana, waar op de heuvels veel kiwi's worden geteeld, is een van de zwaarst getroffen gemeenten. Maar overal in de heuvels en de vlakte van Modena tot Cattolica wordt er schade opgemeten. En dit terwijl de overstroming van mei 2023 nog vers in het geheugen ligt.

Marco Lisi, een teler uit Gambettola, een gemeente grenzend aan Cesena, nam op woensdag 18 september boven- en onderstaande foto's. "Sommige van mijn percelen staan helemaal onder water. Het slaveld ziet eruit als een rijstveld. Misschien moeten we nu maar rijstsalade maken", vindt hij toch nog de tijd voor een grapje.

"Ook de paprikakas staat onder water. In een andere getroffen kas doen we rassenproeven voor een zaadbedrijf. De aubergines zwemmen in het water, net als de komkommers", zegt hij.

"De velden lijken op een meer, het is een ramp. Ook dit jaar blijven we niet gespaard. Het valt nu af te wachten wat er de komende uren en dagen gaat gebeuren. Als het stopt met regenen, hoeft de situatie niet zo slecht te zijn als vorig jaar. Het water zou nog zonder problemen kunnen wegvloeien. Maar de weersvoorspellingen beloven niet veel goeds tot en met vrijdag", aldus Lisi.

Confagricoltura
Sinds gisterochtend hebben alle technici van Confagricoltura Bologna contact met de aangesloten telers om de situatie van de gewassen te analyseren. "De toestand verandert voortdurend, maar de regionale overheid heeft code rood aangekondigd tot middernacht 20 september, dus we zijn niet echt gerust", zegt voorzitter Davide Venturi.

"Naast overstroomde velden, die dagenlang onder water zullen blijven staan, zelfs nadat het slechte weer voorbij is, is er het risico op aardverschuivingen en modderstromen in heuvelachtige en bergachtige gebieden. Opnieuw veroorzaakt de klimaatverandering aanzienlijke schade aan de land- en tuinbouw. Nu kunnen we alleen maar hopen dat het de komende uren stopt met regenen, of althans minder hard regent."

Ook in de streek rond Bologna zijn veel gewassen beschadigd. "Het valt te verwachten dat de late Angeleno pruimen er niet ongeschonden uit zullen komen", zegt Piergiorgio Lenzarini van Confagricoltura Bologna. "De komende dagen zouden er zich schimmels kunnen ontwikkelen als gevolg van de overmatige vochtigheid. Ook de late perziken kunnen daar last van krijgen, terwijl de meeste Abate peren en kiwi's gelukkig al geplukt zijn."

"Het is duidelijk dat de infrastructuur in de streek een stevig onderhoud nodig heeft. We begrijpen dat bepaalde projecten tijd kosten, maar in de tussentijd moeten in ieder geval de gewone werkzaamheden worden uitgevoerd", zegt Alberto Mazzoni, vicevoorzitter van Confagricoltura Forlì-Cesena en Rimini. "Deze regio is kwetsbaar. De afgelopen 24 uur is er meer dan 150 ml regen gevallen rond Forlì. De kanalen treden buiten hun oevers en zetten velden en wegen blank, zoals in Villagrappa. Ook in de heuvels wordt de situatie complex: in de gebieden die vorig jaar zwaar getroffen waren door aardverschuivingen, komen opnieuw aardverschuivingen op gang. De sloten zijn er nog niet eens heropend, terwijl dit toch van fundamenteel belang is om regenval van deze intensiteit het hoofd te bieden."

"Er is ook bezorgdheid over de teelt van herfstfruit, van kiwi's tot kaki's. Helaas wordt verwacht dat de regenval in de komende uren zal toenemen. Scholen blijven zelfs dicht. We wachten bang af", besluit Mazzoni.

Publicatiedatum: