Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Europees Parlement wil geen hogere maximale residulimieten bij import

Twee besluiten van de Europese Commissie om residuniveaus van verschillende in de Europese Unie verboden gewasbeschermingsmiddelen in geïmporteerd voedsel toe te staan, zijn woensdag 18 september door het Europees Parlement verworpen. De Europese Commissie moet de voorstellen intrekken.

Het Europees Parlement roept de Europese Commissie op om een ​​nieuw ontwerp in te dienen waarin alle maximale residugehalten worden verlaagd tot de minimale bepalingsgrens of de standaardwaarde van 0,01 milligram per kilo voor alle toepassingen en om alle verzoeken voor importtoleranties te weigeren.

De Europese Commissie stelde een aanpassing voor van de maximale residulimiet voor cyproconazol en spirodiclofen. Dat zijn stoffen die kunnen worden aangetroffen op producten als granen, zaden en in vlees. Een tweede besluit had betrekking op benomyl, carbendazim en thiofanaat-methyl. Daarvan kunnen residuen worden gevonden op producten als citroenen, limes en mandarijnen.

Het gebruik van al deze gewasbeschermingsmiddelen is al verboden in de Europese Unie. Met de bijbehorende resoluties benadrukt een meerderheid in het Europees Parlement dat landbouwproducten die worden geïmporteerd uit landen buiten de Europese Unie dezelfde normen moeten volgen als producten die in de Europese Unie worden geproduceerd om een ​​gelijk speelveld te garanderen. Het toestaan ​​van hogere maximumresiduniveaus voor import zou ook de gezondheid van burgers in Europa en in de producerende landen in gevaar brengen.

Bron: Europees Parlement

Publicatiedatum: