Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hybride teelt met vertical farm in kas

Inagro heeft woensdag een eerste innovatieve verticalfarmingtoren in gebruik genomen bij Agrotopia. "Inagro kan dankzij deze installatie nu onderzoek doen naar hybride teelt en vollegrondteelt. Zo kunnen ze nieuwe teeltmethoden aanvullen in plaats van vervangen," zei Bart Naeyaert, gedeputeerde van West-Vlaanderen, bij de officiële opening van Inagro's nieuwste hybride teeltsysteem, geleverd door Urban Crop Solutions.


Bart Naeyaert en Maarten Ameye openen de ceremonie officieel door de hybride toren in te schakelen

De vertical teelttoren van 12 meter hoog staat in Agrotopia, de dakkas in Roeselare. De meerlagenteelt combineert dynamische belichting en natuurlijk zonlicht. Door op verschillende lagen te telen, wordt de beschikbare ruimte optimaal benut. Dat biedt nieuwe kansen voor stedelijke voedselproductie en vormt een inspiratiebron voor bestaande serres, aldus de initiatiefnemers.

Bart: "De drang om te innoveren in de voedselproductie is altijd aanwezig, daarom willen we verder gegevens verzamelen en de wetenschap rond dit project ontwikkelen, zodat zowel binnen- als buitentelers ervan kunnen profiteren."

In eerste instantie zullen bladgroenten, aardbeien en microgroenten getest worden op het systeem.

Mia Demeulemeester (directeur van Inagro), Maarten Ameye (onderzoeker bij Inagro), Bart Naeyaert (gedeputeerde van de provincie West-Vlaanderen), Jean-Pierre Coene (CEO) en Maarten Vandecruys (COO) bij Urban Crop Solutions.

Hybride twist
Het hybride model, dat later is ingebouwd in de bestaande kas met nog beschikbare ruimte, is momenteel 12 meter lang en kan gaandeweg worden aangepast. De toren heeft op dit moment 16 bewegende tafels met 8 lagen, die worden gebruikt voor de teelt van slaplanten. Hierbij worden verschillende irrigatieoplossingen en substraten gebruikt.

Gratis energiebron
"In samenwerking met de Universiteit van Gent onderzoeken we het potentieel van dit hybride systeem. Door een digitale tweeling te ontwikkelen, kunnen we analyseren welke teeltelementen, zoals belichting en irrigatie, verbeterd moeten worden. Bovendien zullen we veel gegevens kunnen verzamelen om verder onderzoek te stimuleren, wat de rol van Agrotopia als brug tussen praktische kennis en onderzoek perfect illustreert," zegt Maarten Ameye, onderzoeker bij Inagro. Het onderzoek dat intern wordt uitgevoerd, zal worden gebruikt om de huidige tuinbouwsector een boost te geven en de opbrengst en efficiëntie van de teelt te verhogen.


Jean-Pierre Coene over de rol van Urban Crop Solution in het project

"Het is onze taak om de meeste energie uit de bestaande elementen te halen en wat is er beter dan dit te doen in een bestaande kas met zon als een gratis energiebron. We maken graag van dit moment gebruik om onze nieuwe focus voor indoorteelt te introduceren. We werken niet alleen met alternatieve producten zoals algen, maar richten ons ook meer op projecten op maat," zegt Jean-Pierre Coene, CEO van Urban Crop Solutions.

Licht
De intern ontwikkelde LED's belichten de planten slechts vanuit één richting, om ervoor te zorgen dat ze de juiste hoeveelheid fotonen ontvangen tijdens hun hele groeicyclus. Het vinden van het optimale groei- en voedingsrecept is een van de doelstellingen van het onderzoek waarover in de nabije toekomst meer bekend zal worden gemaakt. Via een sensor wordt de zonnedichtheid gemeten en op basis van die analyse wordt licht toegevoerd of juist verlaagd.

Uitbreiding
Zodra het systeem volledig gevalideerd is en de eerste testen succesvol zijn verlopen, zullen er nog twee torens aan de faciliteit worden toegevoegd. "Met dit project willen we laten zien dat synergieën zoals deze, een bestaande kas en een verticale opstelling, wel degelijk werken! Het uiteindelijke doel is om de productiviteit en winstgevendheid van elke tuinbouwinstallatie te verhogen," deelt Jean-Pierre trots.

Agrotopia opende in 2021 de deuren en is met zijn 9000 m² de grootste dakserre van Europa. Het onderzoek dat er wordt uitgevoerd, richt zich op toekomstbestendige teelttechnieken, zoals hydrocultuur en verticale tuinbouw.

Voor meer informatie:
Inagro
Ieperseweg 87
8800 Rumbeke-Beitem, België
Tel: +32 (0)51 27 32 00
[email protected]
www.inagro.be

Urban Crop Solutions
[email protected]
www.urbancropsolutions.com