Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tomatenprijzen augustus tegenvaller voor Nederland en Spanje

De tomatenprijzen in augustus vielen tegen. Dat is de stemming in de handel, en blijkt ook uit cijfers op het Europees tomatendashboard. De prijzen voor los en tros lagen lager dan in juli, en ook meer dan 10 procent lager dan in augustus 2023. De enige uitzondering is Frankrijk, waar de prijzen wel hoger lagen dan afgelopen jaar.

De afgelopen tijd zijn de tomatenprijzen wel gestegen, maar de vraag is of dat de zomerdip nog kan compenseren.

Het meest pijnlijk zijn de cijfers uit Spanje. Daar zakten de prijzen ook tot onder het vijfjarig gemiddelde. Voor Nederland, Italiƫ en Frankrijk, de andere landen op het dashboard, geldt dat niet.

Ondanks de lagere prijzen dan vorig jaar augustus, liggen de prijzen voor los, tros en specialy/cherry in Nederland nog wel boven het vijfjarig gemiddelde. Dat betekent prijzen van gemiddeld 70 eurocent voor tros, 76 eurocent voor los en ruim 2,13 euro voor een kilo specialty of cherry.

Over de hele linie levert dat een gemiddelde kiloprijs van 1,28 euro per kilo op in augustus. Dat is iets hoger dan het vijfjarig gemiddelde van 1,21 euro, maar wel duidelijk lager dan de 1,42 euro van vorig jaar zomer.

Bron: Europese Commissie