Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt ananas

Na de zomervakantie is de vraag naar ananas gestegen, maar het aanbod kan deze vraag nog niet bijbenen. Het warmere weer in belangrijke teeltlanden in Zuid-Amerika heeft de bloei beïnvloed, wat leidt tot onvoldoende volumes. Dit zou vanaf oktober moeten verbeteren. Telers in Costa Rica merken de groeiende vraag, vooral in Europa, maar kunnen niet meer dan de gebruikelijke hoeveelheden leveren. In Panama is men ook genoodzaakt zich aan te passen aan de warme omstandigheden. In Ivoorkust heeft slecht weer met weinig neerslag de ananasteelt negatief beïnvloed, wat resulteert in lagere volumes en kleinere vruchten. De Europese vraag naar ananas uit Ivoorkust is echter hoog, met name vanuit Nederland, Spanje en Italië.

In Nederland, als belangrijk logistieke hub, is er een groot tekort aan ananas, wat leidt tot hoge prijzen en een sterke vraag vanuit Europa en het Midden-Oosten. Italië ervaart vergelijkbare trends met hoge prijzen en een nog hogere vraag. Extreme weersomstandigheden in Midden-Amerika beperken de exportcapaciteit. In Duitsland zijn er aanzienlijke prijsverschillen tussen ananas vervoerd per schip en per vliegtuig, met een verwachte toename van de vraag na de zomer. In Frankrijk leidt een tekort tot sterke prijsstijgingen. In Spanje neemt de vraag naar ready-to-eat ananas toe ten opzichte van groene ananas. In Zuid-Afrika is de vraag momenteel laag, maar deze zal naar verwachting toenemen als het weer warmer wordt. In Mexico, een belangrijke leverancier voor Noord-Amerika, leiden gebrek aan regen en hoge temperaturen tot een daling van 35 procent in de verwachte volumes voor 2024. De vraag blijft traag door de recente stijging van de prijzen.

Nederland: Goed ananasjaar, maar te lage volumes
De afgelopen maanden was er veel te weinig ananas op de markt en dat resulteert in een grote vraag. "Wij worden vanuit heel Europa en het Midden-Oosten benaderd of we ananas kunnen leveren", vertelt een Hollandse importeur. Hij verwacht dat de aanvoer zich vanaf half oktober zal herstellen naar de normale aantallen. "De effecten van de natural flowering zijn groot, deze situatie houdt nu al een maand of twee aan. Dit resulteert in hoge prijzen op de markt. Je hoort van prijzen in de daghandel van wel 12 tot 16 euro, alleen is het de vraag hoeveel mensen daarvan profiteren. Met 30-40% minder aanvoer heb je namelijk al tekort om je vaste programma's in te vullen. Ik verwacht ook dat de prijzen volgend jaar goed zullen blijven, want door de toenemende vraag vanuit de sapindustrie in Costa Rica zal de Europese markt niet overspoeld worden. Vroeger waren we hier blij met prijzen van 10 euro, maar dat is inmiddels een normale prijs geworden. Al met al een goed ananasjaar, maar met te weinig beschikbare aantallen."

Duitsland: Aanzienlijk verschil tussen verzonden en luchtvracht ananas
Ananas blijft een populaire vrucht met een constante vraag, ongeacht het seizoen. In de zomer is de vraag iets lager, volgens een fruitgrossier. "We bieden momenteel zowel verzendingen vanuit Costa Rica als luchtvracht vanuit Panama aan. Luchtvracht van ananas is echter een uitzondering binnen ons assortiment. Het prijsverschil is aanzienlijk: verzendkosten bedragen momenteel 16 euro per karton van 7 stuks, terwijl luchtvracht tot 40 euro per karton van 6 stuks kost." De beschikbare hoeveelheden zijn voldoende om aan de vraag van de groothandel te voldoen, voegt hij eraan toe.

Frankrijk: Tekort leidt tot sterke prijsstijging
De ananasmarkt heeft de afgelopen drie weken te maken gehad met complicaties. Door vertragingen bij de verscheping en een beperkte aanvoer zijn de prijzen gestegen naar niveaus tussen de 12 en 15 euro per karton. Dit tekort heeft geleid tot een aanzienlijke prijsstijging, waardoor helaas ook producten van twijfelachtige kwaliteit op de markt zijn gekomen. In een dergelijke dynamische markt hebben telers de neiging om ananassen eerder te oogsten, voordat ze volledig rijp zijn. Aangezien ananas aan de plant rijpt, kunnen vruchten die te vroeg worden geoogst moeilijk rijpen. Het ontvangen product is vaak nog erg groen, met een Brix-waarde van 0 tot 1, hoewel de smaak over het algemeen acceptabel blijft. Ondanks de relatief groene ananassen en de hoge prijzen, is er in deze "back-to-school" periode toch vraag naar ananas.

Spanje: Vraag naar ready-to-eat ananas neemt toe ten opzichte van groene ananas
"Over het algemeen zien we in Spanje een stijging in de vraag naar ready-to-eat gekleurde ananas, terwijl groene ananas voornamelijk wordt afgenomen door hotelketens en bedrijven met een hoog verbruik die op zoek zijn naar goedkopere, houdbare vruchten," zegt een Spaanse marktdeelnemer gespecialiseerd in exotische producten.

"Dit jaar lijkt de import van ananas uit Costa Rica af te nemen, waarschijnlijk door een daling in de teelt. Dit lagere aanbod heeft de markt stabieler gemaakt, zelfs leidend tot een tekort aan ananas, in tegenstelling tot het overschot van de afgelopen jaren, vooral op bepaalde momenten."

"Door de verminderde import zijn de verkoopprijzen gestegen, maar de verkoop van ananas blijft goed. Het is belangrijk op te merken dat kant-en-klare ananas tegenwoordig in bijna alle winkels en fruitzaken in Spanje verkrijgbaar is."

"Wij zijn ook op zoek naar nieuwe leveranciers. Gezien het lagere volume uit Costa Rica dit jaar, willen we andere herkomsten testen, te beginnen met Panama. In eerdere jaren voldeed de Panamese ananas niet aan het kwaliteitsniveau van die uit Costa Rica, maar we hebben aanzienlijke verbeteringen gezien in de kwaliteit van het fruit."

Italië: Hoge prijzen met een nog grotere vraag
Extreme weersomstandigheden in Centraal-Amerika beïnvloeden de ananasteelt, wat leidt tot lage beschikbaarheid en verminderde kwaliteit. Een groothandelaar in Noord-Italië beschrijft de situatie als zeer ernstig, al meer dan twee maanden aan de gang, zonder zicht op verbetering. Er komen weinig producten per schip aan en klanten klagen vaak over de houdbaarheid van de ananas. Hoewel sommige importeurs per vliegtuig verzenden, zijn de kosten torenhoog. Dit resulteert in een afname van de vraag naar ananas, wat ontevredenheid bij klanten veroorzaakt.

Wat de prijzen betreft, zijn groothandelaren bereid tot € 18-20 per karton te betalen, maar het is moeilijk om een constante kwaliteit te waarborgen door het aanhoudende slechte weer. Voor luchtvracht zijn de kosten zelfs gestegen tot € 40 per karton, wat zorgt voor een betere houdbaarheid.

De belangstelling voor plantgerijpte ananas in Italië groeit, met de MD2-variëteit die iets rijper wordt geoogst. Er is echter een tekort aan middelgrote tot grote maten, hoewel de prijzen bevredigend blijven.

Volgens GfK Consumer Panel Services koopt 29,5% van de Italiaanse huishoudens ananas, een daling van bijna acht procentpunten in het afgelopen jaar. Deze trend wordt deels gecompenseerd door constante gemiddelde uitgaven van ongeveer 2 euro per aankoop, met een frequentie van ongeveer 3,5 keer per jaar.

Costa Rica: Stabiele volumes in het verschiet
Na enkele maanden van lagere volumes als gevolg van het warmere en drogere weer dat minder bloei veroorzaakte, groeien de ananassen weer. Een teler en exporteur wijst op de grote vraag in vooral Europa: "De ananasteelt wordt stabiel geacht voor de rest van dit laatste kwartaal van 2024. De markt vraagt om meer fruit, maar de telers en exporteurs van Costa Rica hebben niet genoeg fruit beschikbaar. Laten we niet vergeten dat de prijzen het hele jaar door gelijk blijven, dus seizoensgebonden veranderingen kunnen alleen gunstig zijn voor tussenhandelaren."

Panama: Regen beïnvloedt volumes
Telers in Panama hebben hun teeltmethoden moeten aanpassen om de gevolgen van klimaatverandering, zoals warmer en droger weer, het hoofd te bieden. Een nieuwe teler en exporteur merkt op: "Klimaatverandering heeft een gematigde invloed op de ananasteelt in Panama. Hoewel we effecten zien, vooral op de grootte en het kaliber van de ananas, kunnen de relatief kleine telers in Panama deze gevolgen beter beheersen."
Een andere teler en exporteur voegt toe: "Wij werken alleen met Europa en zien een sterke vraag vanaf oktober. Onze huidige beperking in Panama is echter de overvloed aan regen, wat direct invloed heeft op de kwaliteit en schimmel in de hand werkt."

Ivoorkust: Ongunstige weersomstandigheden beïnvloeden de ananasteelt
Ongunstige weersomstandigheden dit jaar in Ivoorkust hebben een stempel gedrukt op het ananasseizoen en het aandeel van de grote maten verminderd. Een teler vertelt: "De afgelopen twee jaar waren de weersomstandigheden niet goed, vooral door het gebrek aan regen. Grote maten M6 en M7 zijn een beetje zeldzaam. Aan de andere kant is de fytosanitaire situatie onder controle en slagen we erin om biologische ananas van goede kwaliteit te produceren, met een opbrengst van meer dan 1.500 kg per ha. Over het algemeen gaat alles goed, hoewel we betere seizoenen hebben gezien."
Dit jaar was de vraag naar Ivoriaanse ananas sterk vanuit de Europese markt, met name Nederland, Spanje en Italië, volgens dezelfde bron. De prijzen zullen volgend seizoen stijgen, legt de teler uit: "De kosten voor teelt en materiaal stijgen, terwijl de opbrengst daalt door de kleinere afmetingen. Bovendien gaat Global Gap Bio certificering over op de volgende versie, waardoor het moeilijk is om de prijzen te handhaven. We zullen echter dezelfde prijzen handhaven tot het einde van het jaar."

Zuid-Afrika: Vraag zal vanaf volgende maand toenemen
Ananassen zijn het hele jaar door beschikbaar in Zuid-Afrika, maar de volumes zullen tegen oktober en november toenemen naarmate de zomer vordert en het fruit zoeter wordt. Een marktagent merkt op dat de huidige vraag naar ananas laag is, wat overeenkomt met de algemene trage vraag op de AGF-markt.
Het ras Queen wordt geteeld in Hluhluwe in KwaZulu-Natal, terwijl Cayenne-ananassen worden geteeld voor verwerking tot sap in Bathurst, Oost-Kaap. Naast de versmarkten leveren de ananastelers ook veel rechtstreeks aan retailvoorverpakkers en verwerkers.
De prijs voor een karton van 8 kg grote ananassen (8 tot 12 stuks) ligt tussen R110 (5,6 euro) en R130 (6,6 euro), wat volgens een inkoper een goede prijs is. Er is niet veel vraag naar kleinere aantallen; sommige telers exporteren baby-ananassen per luchtvracht.
Bij een retailer met een uitgebreid versaanbod kosten momenteel twee losse ananassen 2,3 euro (R45). Tijdens de hoogtijdagen van de pandemie, toen Zuid-Afrikanen ananassen kochten om er bier van te maken om het alcoholverbod te omzeilen, werd het fruit verkocht voor maar liefst R250 (12,6 euro) per karton van 8 kg.

Noord-Amerika: Minder ananas in de ene regio, meer in de andere
Tabasco is na Veracruz de grootste ananasteeltregio in Mexico, met ideale temperaturen en optimaal aantal uren zonlicht. Bijgevolg is de voorraad 48-50 weken per jaar beschikbaar. Het uitblijven van regen begin 2024 en extreem hoge zomertemperaturen hebben echter een impact op het volume.
Droogte als gevolg van weinig neerslag heeft ertoe geleid dat de verwachte volumes dit jaar 35 procent lager zullen liggen dan in het seizoen van 2023 en heeft gevolgen voor de grootte van het fruit. Een kleiner areaal speelt ook een rol in de lagere volumes. De beschikbaarheid van groot fruit (5s, 6s) is met 45 procent gedaald en fruit van gemiddelde en kleine grootte (7s, 8s, 9s) is met 18 procent gedaald.

Een gebrek aan grote ananassen heeft geleid tot hogere prijzen. De prijs van middelgroot en klein fruit is met 20 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Ondertussen is het aanbod uit Costa Rica de afgelopen weken weer gestegen. Dit volgt op een paar uitdagende maanden van krap aanbod als gevolg van weersomstandigheden tijdens de groeiperiode. Droogte was ook een probleem. Nu er meer product binnenkomt, is de prijs wekelijks gedaald. De vraag is traag - de sterkere recente prijzen kunnen een factor zijn in het afremmen van die vraag.

China: Prijs van geïmporteerde ananas trekt aan
De recente afname van de aanvoer van Indonesische ananassen heeft bijgedragen aan een herstel van de prijzen. Eerder zorgden de drukke verzendschema's voor een geconcentreerde aanvoer die de afzet vertraagde, wat leidde tot voorraadproblemen en kwaliteitskwesties, en de markt verlaagde. Nu de hoeveelheid Indonesische en Filipijnse ananassen op de markt is afgenomen, herstellen de prijzen geleidelijk.

Volgende week: Overzicht wereldmarkt sinaasappelen