Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Warm weer beïnvloedt aardappelconsumptie in Ierland, VK en Europa

De Ierse aardappelsector ondervindt momenteel de gevolgen van ongewoon warme omstandigheden, zoals blijkt uit een recente update van de Irish Farmers Association (IFA). Deze klimatologische onregelmatigheid heeft geleid tot een daling van de aardappelconsumptie in Ierland, en er zijn zorgen over de rijping van gewassen die later in het seizoen zijn geplant. De IFA merkt op dat, hoewel er nog steeds potentieel is voor deze gewassen om zich volledig te ontwikkelen, het afnemende daglicht en de koelere nachten beperkende factoren zijn. Ondanks de voorspelling dat de weersomstandigheden mild zullen blijven, blijft de sector waakzaam over het rijpingsproces, waarbij de opbrengstresultaten voor het seizoen een steeds grotere zorg vormen.

In een bredere Europese context kampt België met soortgelijke problemen. Tests tonen aan dat de gemiddelde opbrengst achterblijft bij die van vorig jaar, voornamelijk door vertragingen bij het planten. De gemiddelde plantdatum was dit jaar aanzienlijk later dan het meerjaarlijks gemiddelde, wat de bezorgdheid over de mogelijke impact op de oogstvolumes vergroot.

De situatie in het VK laat regionale verschillen zien. In het zuiden is de focus verschoven naar opslag, nu het afbrandproces is afgerond, terwijl in gebieden zoals de North Midlands veel laat geplante gewassen zich nog in de groeifase bevinden. De irrigatiegevallen in Yorkshire vorige week benadrukken de veranderlijkheid van de landbouwomstandigheden dit jaar.

Wat de marktprijzen betreft, meldt de IFA het volgende voor de Ierse aardappelmarkt:

  • De prijzen voor het aardappelras Rooster in kisten liggen tussen €700 en €800 per ton, terwijl de prijzen voor Rooster in zakken van 10 kg tussen €8,50 en €9,50 liggen.
  • De prijzen voor het ras Chipping Markies (25 kg) variëren van €13 tot €15 per zak.
  • Kerr Pinks in 10 kg zakken zijn geprijsd tussen €9 en €10.

Naarmate het seizoen vordert, blijft de Ierse aardappelsector, net als zijn tegenhangers in België en het Verenigd Koninkrijk, alert en evalueert het de voortdurende impact van weersschommelingen op de oogsten en markttrends.

Bron: Potato News Today

Publicatiedatum: