Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Exportraming Oekraïense walnoten: -9,4%

In Moldavië heeft de recente regenval een positieve invloed gehad op de walnootsector, waardoor de oogst op tijd kan beginnen en de kwaliteit van de noten is verbeterd, aldus AgroExpert. Oleg Tirsine, hoofd van de Vereniging van Walnoottelers van Moldavië, benadrukte het belang van de regenval voor het rijpingsproces, waarbij de vochtigheid helpt de groene dop te laten barsten en de noten vrij te geven. Dit is een contrast met voorgaande jaren, waarin droge omstandigheden leidden tot arbeidsintensieve verwerking na de oogst en een verhoogd risico op schimmelvorming. Tirsine merkte op dat vroege variëteiten zoals Peschansky naar verwachting binnenkort zullen worden geoogst, in overeenstemming met de seizoensnormen.

In Oekraïne zal de teelt van walnoten volgens het USDA in het seizoen 2024/25 met 4% dalen tot 101.300 ton. De gegevens van de SSSU* voor 2023 wijzen op een oogst van 106.120 ton van 16.400 ha. De verschuiving van overwegend particuliere of kleinschalige teeltbedrijven naar meer commerciële activiteiten wordt opgemerkt, naast uitdagingen zoals oudere bomen en wisselende klimatologische omstandigheden die van invloed zijn op de opbrengst.

De Oekraïense export van walnoten daalt ook, wat wordt toegeschreven aan de problemen om een consistente kwaliteit te handhaven bij verschillende leveranciers. Dit heeft de concurrentiepositie van Oekraïne op de internationale markt aangetast, waarbij landen als de VS, China en Chili in het voordeel zijn. Het USDA raamt een daling van 9,4% in de export van Oekraïense walnoten voor het seizoen 2024/25.

Omgekeerd heeft de EU haar import van walnoten opgevoerd, waarbij Oekraïne een belangrijke leverancier is, ondanks een aanzienlijke stijging van de import uit Oekraïne met 80,8%, waardoor dit land na de VS de grootste leverancier is. Duitsland, Spanje en Nederland zijn de belangrijkste importeurs binnen de EU.

Bron: Mundus Agri

* SSSU = State Statistics Service of Ukraine. Dit is de overheidsinstantie die verantwoordelijk is voor het verzamelen en analyseren van statistische gegevens in Oekraïne, waaronder landbouw- en walnotenproductie.

Publicatiedatum: