Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Frutaria (Spanje)

"Spaans steenfruitseizoen loopt ten einde met zeer grote vraag naar pruimen"

Het Spaanse steenfruitseizoen loopt inmiddels ten einde. Nectarines hebben het moeilijk gehad op de markt, maar de afzet van rode en witte perziken, paraguayo's en vooral pruimen is meer dan behoorlijk geweest.

"Op dit moment laden we late Angeleno pruimen, waarvan ongeveer de helft minder wordt geoogst dan in een normaal seizoen vanwege slecht weer in de lente en de zomer. Ook de andere pruimen hebben die impact gevoeld", zegt Carlos Echeveste van Grupo Frutaria.

De oogst is ruim een week te vroeg begonnen voor alle pruimenrassen en met de lage opbrengst van dit moment wordt verwacht dat het seizoen eerder dan normaal zal eindigen. Bovendien zijn er volgens Carlos Echeveste minder pruimen geëxporteerd naar landen buiten de EU vanwege de kleinere oogst, de minder grote maten en om andere steenfruitsoorten niet te benadelen. "Sinds het begin van het seizoen is er eigenlijk vrij veel vraag geweest naar pruimen", voegt hij eraan toe.

"Hoewel nectarines over het algemeen goede prijzen en een constant afzetritme voor de punnets hebben gekend, met uitzondering van de stagnatie in juni als gevolg van het slechte weer in Europa, is er zowel in Spanje als in Italië een overaanbod van kleine maten geweest. Bovendien kon een deel van het fruit niet worden afgezet vanwege de impact van het weer en plaagdruk", legt Echeveste uit.

"Perzik is over het algemeen een veelgevraagd product en ook dit jaar was de vraag spectaculair. Daarbij komt dat het areaal is afgenomen sinds de crises in de afzet van 2017 en 2019. Het heeft geresulteerd in een lagere beschikbaarheid vandaag de dag", aldus Echeveste.

"Bij Frutaria werken we met verschillende steenfruitsoorten en week na week doen we ons best om het zwakste product te verdedigden. Het heeft geen zin om alle aandacht te schenken aan een product waar veel vraag naar is en vervolgens andere soorten te veronachtzamen", zegt hij.

"We zijn zeer tevreden over de prestaties van de paraguayo's en platerina's uit het Ondine-project en van de ronde Regalin nectarines", stelt Carlos Echeveste. "Dit jaar hebben we zeer goede volumes gehad binnen Ondine en we zijn het fruit blijven promoten met marketingcampagnes. Naast de verkoop van Ondine in Europa bereiken we ook de markt in het Midden-Oosten en Zuidoost-Azië."

Ondertussen gaat de sector volgens Echeveste door met herstructureren, waarbij het aanbod steeds meer wordt geconcentreerd bij minder bedrijven. "Klanten willen minder leveranciers, rassen die inzetten op smaak en een goed teeltbeheer."

Voor meer informatie:
Carlos Echeveste
Frutaria
Tel: +34 976 469 459
Mob: +34 606 69 87 32
[email protected]
frutaria.com
ondine-fruit.com

Publicatiedatum: