Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Huelva heeft aardbeienmarkt praktisch voor zich alleen tussen februari en april"

De zachtfruitpercelen in de Zuid-Spaanse provincie Huelva zijn al in gereedheid gebracht om de nieuwe aardbeiplanten voor het komende seizoen te ontvangen. "De eerste aardbeien zullen volgende week geplant worden en rond 5 oktober zal het moeilijk zijn om een teler te vinden die nog niet is begonnen met de aanplant", zegt Manuel Piedra van telersvereniging UPA Huelva. "Net als andere jaren verwachten we een totaal van 360 à 370 miljoen planten die met een ritme van ongeveer 9 miljoen per dag gedurende de hele maand oktober zullen worden geplant. Het zal ongeveer 10.000 banen directe en indirecte banen opleveren."

"Temperatuur en regenval zullen bepalen wanneer de oogst precies begint, want de planten wortelen beter bij frisse temperaturen en matige regenval na de plantfase. De twee weken na de aanplant zijn daarin cruciaal."

"Toch hopen we ook op regen in de rest van de herfst, want net als vorig jaar is er van overheidswege een restrictie van 25% op het beschikbare irrigatiewater. We willen bovendien koste wat kost een scenario als vorig jaar voorkomen, toen in de maand mei een restrictie van 50% van kracht werd en we de planten noodgedwongen vroegtijdig moesten verwijderen", zegt Manuel.

"Op basis van de gegevens waarover we momenteel beschikken, verwachten we een iets kleiner areaal. Het frambozenareaal zal zeker opnieuw afnemen, het blauwe bessenareaal neigt naar toename. Van blauwe bessen wordt sowieso een grotere oogst verwacht, want meerdere jonge percelen bereikten vorig seizoen nog niet hun productiepotentieel."

Het blauwe bessenareaal in Huelva overtrof vorig seizoen reeds de 4.500 hectare, maar aardbei blijft het belangrijkste zachtfruit in de provincie met ruim 6.000 hectare. "Huelva onderscheidt zich op de Europese aardbeienmarkt zowel in volume als in kwaliteit. Marokko piekt met verse aardbeien in december en januari, wanneer Spanje het seizoen begint. In februari en maart gaan de Marokkaanse aardbeien overwegend naar de verwerkende industrie – dit is het grote businessmodel van de Marokkaanse sector – terwijl wij dan pas echt op volle productie komen. En omdat in de rest van Europa nauwelijks aardbeien beschikbaar zijn, heeft Spanje de markt praktisch voor zich alleen tussen februari en april." Vorig jaar waren deze maanden goed voor meer dan 77% van de aardbeienoogst in Huelva, zo blijkt uit gegevens van de Andalusische regionale overheid.

"Bovendien is de waterbehoefte in die nog frisse maanden eerder beperkt, dus als de 25%-restrictie ook dan nog van kracht is, hoeft dat geen onoverkomelijk probleem te zijn."

Voor meer informatie:
Manuel Piedra
UPA Huelva
[email protected]
www.upahuelva.es

Publicatiedatum: