Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Moon Premium Fruits

Felrode granaatappelen in het noorden van Spanje

In Alcolea de Cinca, in de provincie Huesca, ligt een van de meest noordelijke granaatappelpercelen van Spanje. "Omdat we buiten het traditionele teeltgebied liggen, begint onze oogst ongeveer twee weken later dan in het oosten van het land. We gaan eind augustus van start en we sluiten het seizoen ook een paar weken later af. Zo profiteren we van een uniek afzetvenster", zegt Manuel Fortón, manager van Moon Premium Fruits.

"Bovendien hebben we hier in ons isolement vooralsnog geen last van de plaagdruk die de teelt aan de Middellandse Zee ondervindt, zoals cotonet of trips. De kwaliteit van het fruit is gewoon perfect dit seizoen en we hebben ook onze opbrengst zien stijgen."

Ook de rassenkeuze is een onderscheidend element in de teelt van Manuel Fortón. "Wij zijn een van de weinige Spaanse bedrijven met licentie voor de Israëlische rassen Emek en Shany. Het zijn rode variëteiten van prima kwaliteit, stevige maatvoering en met een hogere productiviteit dan andere rassen."

"Ze hebben een goede balans tussen zoet en zuur en met hun hoog sapgehalte zijn het zeer verfrissende vruchten, misschien nog wel meer dan de Wonderful of Mollar de Elche granaatappelen."

"Onze volledige oogst is bestemd voor export. De belangrijkste markten zijn Duitsland, België, Zwitserland, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Het seizoen begon met veel vraag, maar vanaf deze week hebben we een zekere vertraging in de afzet opgemerkt, die volgens ons te maken heeft met de weersomstandigheden in Europa deze week."

"Wat we ook hebben gemerkt – en dit is niet gebruikelijk –, is een toename van telefoontjes uit Alicante. Mogelijk hebben ze daar niet de verwachte opbrengst en zoeken ze bij ons product om hun klanten te blijven bedienen", merkt Manuel op.

De interesse van Manuel Fortón in granaatappelen begon jaren geleden tijdens een bezoek aan de Fruit Logistica, op een moment dat hij fruit wilde gaan telen als aanvulling op zijn groente- en olijfteelt. "Functioneel fruit was toen sterk in opkomst en granaatappel werd steevast genoemd als voorbeeld van een vrucht met een hoge concentratie antioxidanten. Dus besloot ik de stap te zetten."

"Ik kwam in contact met een kweker die met deze rassen werkte, en na verschillende reizen naar Israël om er boomgaarden te bekijken en te bestuderen of ze ook hier in Huesca zouden gedijen, waagde ik het erop en plantte ik enkele variëteiten die in Spanje nog niet waren getest."

"Vandaag hebben we niet alleen bewezen dat het mogelijk is om rode granaatappelen van hoge kwaliteit te telen in Huesca, maar dankzij het verschil in temperatuur tussen dag en nacht krijgen we vruchten met een fellere kleur dan in andere teeltgebieden."

Voor meer informatie:
Moon Premium Fruits
Calle Mayor 1,3
22410 Alcolea de Cinca (Huesca) – Spanje
Tel: +34 667 219 606
[email protected]
https://moonpremiumfruits.com

Publicatiedatum: