Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
FreshField Handelsgesellschaft

"Eerste aanvragen voor kool uit Oost-Europa"

Het jaarlijkse kool snijden op 17 september markeerde het officiële begin van de nieuwe oogst in het Duitse koolbolwerk Dithmarschen. Door de natte omstandigheden zal de totale opbrengst dit jaar naar schatting 10-15 procent onder het gemiddelde liggen, zegt Matthias Bartels, directeur van de lokale FreshField Handelsgesellschaft. Hij wijst op de terughoudendheid van de telers om te verkopen: "80 tot 90 procent van de voorraden staat nog op het veld. Dit betekent dat de opslag dit jaar met horten en stoten van start gaat."

De vollegrondsgroenten hebben dit jaar veel te lijden gehad, wat ook invloed heeft gehad op de grootte van de kolen, vervolgt Bartels. "De kool is over het algemeen te klein, wat bijzonder jammer is voor de sector. Toch worden er met prijzen van rond de €0,30-0,40 voor witte kool en €0,35-0,45 voor rode kool goede prijzen gerealiseerd op de versmarkt. We ontvangen ook al de eerste aanvragen uit Oost-Europa, wat relatief vroeg is. Dus wat de handel betreft mogen we absoluut niet klagen."


Matthias Bartels op de Fruit Logistica dit jaar.

Knolselderij
Het in Dithmarsch gevestigde bedrijf FreshField is voornamelijk gespecialiseerd in de teelt en vermarkting van aardappelen, wortelen, witte kool en rode kool. Nieuw in de portfolio dit jaar is knolselderij. "We verwachten eind oktober te beginnen met oogsten, dus ik kan nog niet te veel zeggen over opbrengsten en kwaliteit. We moesten de knolselderij planten onder natte omstandigheden, waarna het relatief warm was in de zomer. Het weer in september heeft echter veel goedgemaakt, wat overigens van invloed is op alle gewassen in de vollegrond," benadrukt Bartels.

De knolselderij zal in eerste instantie op 15 hectare worden geteeld, voegt de groentehandelaar toe. "Op verzoek van onze foodretailklanten richten we ons bewust op de tweede helft van het seizoen en beginnen we pas als de vollegrondsteelten min of meer zijn opgeruimd. Dit betekent dat we nog steeds de kerstverkoop kunnen meepakken, waarna we waarschijnlijk tot in maart knolselderij zullen blijven verkopen."
Mechanisatie van de kooloogst
Dithmarschen wordt beschouwd als Europa's grootste gesloten teeltgebied voor sluitkool. Jaarlijks wordt hier op bijna 3.200 hectare land kool geteeld, voornamelijk witte kool, maar ook rode kool en savooiekool. Volgens de statistieken worden er elk jaar ongeveer 90 miljoen kolen geoogst. Hoewel het totale areaal de afgelopen jaren bijna gelijk is gebleven, neemt het aantal telers af, deels door het gebrek aan personeel in de arbeidsintensieve koolteelt, zegt Bartels. "Een paar jaar geleden hebben we proeven gedaan met een zelfrijdende oogstrobot en de machinaal geoogste producten opgeslagen. Voor de industrie werkt dit goed, maar voor de versmarkt is het veel ingewikkelder."

Voor meer informatie:
Matthias Bartels
FreshField Handelsgesellschaft mbH & Co. KG
An der B5 No. 22
25709 Helse / Dithmarschen, Duitsland
Tel.: +49 171 69 20 882
[email protected]
[email protected]
www.freshfield.sh

Publicatiedatum: