Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Weinig sectoren zijn zo veelbelovend als amandelsector"

Midden september is de amandeloogst in volle gang in Frankrijk. Nog maar een paar jaar geleden was deze kleine noot volledig uit het Franse landschap verdwenen, maar nu wint hij geleidelijk terug terrein om te voldoen aan de vraag van een snel groeiende markt. François Moulias, directeur van Compagnie des Amandes, werpt een blik op de ontwikkeling van deze jonge sector en de kansen die ze biedt.


Amandeloogst

Nauwelijks Frans aanbod
Vandaag de dag consumeren de Fransen meer dan 40.000 ton amandelen per jaar. Het ontwikkelingspotentieel voor de sector is enorm, aangezien de Franse oogst niet groter is dan 1.700 ton. "Het Franse areaal beslaat momenteel 2.300 hectare. Wanneer de bomen in het zesde jaar volgroeid zullen zijn, kan de opbrengst opklimmen tot 2.300 ton. Het Franse aanbod blijft dus klein."

Amandelen zijn "gezonde tussendoortjes" – een snelgroeiende consumententrend – en daarnaast worden ze verwerkt in banketbakkerijproducten, snoepgoed, dranken, chocolade en zelfs cosmetica. "Er is een grote en gediversifieerde markt voor amandelen, een product dat reeds in de Oudheid werd gewaardeerd." Maar ook de tendens om dierlijke eiwitten te vervangen door plantaardige eiwitten draagt bij aan het succes van amandelen. "De proteïnen in amandelen zijn een interessant alternatief, vooral bij de kaasbereiding."

Hoge kwaliteit
Terwijl de mondiale amandelsector momenteel sterk geconcentreerd is, wil La Compagnie des Amandes een Franse keten creëren gebaseerd op kwaliteit en milieuvriendelijkheid. "De amandelteelt is een van de meest geconcentreerde sectoren ter wereld. Californië is goed voor 80% van de teelt, een kleine 10% bevindt zich in Australië en de rest is verdeeld over de andere landen van de wereld. Met andere woorden, de Franse teelt is anekdotisch op wereldschaal. In Europa zijn de grootste teeltlanden Spanje, Italië, Griekenland en Portugal. Ons zwakke punt is, zoals altijd, de kostprijs, die ver boven het gemiddelde ligt. Franse amandelen worden verkocht voor ongeveer € 13 per kilo, terwijl je ze op de markt gemakkelijk voor € 5 kunt vinden. Maar door een kwaliteitsproduct te garanderen met een veel betere ecologische voetafdruk dan het Californische aanbod, kunnen we onze amandelen positioneren in het premiumsegment en klanten aantrekken die gevoelig zijn voor deze argumenten."

Een hele sector opbouwen en organiseren
Het ontwikkelen van deze sector, die tot 2018 niet bestond, en het structureren van het Franse aanbod is de uitdaging voor La Compagnie des Amandes, die teelt, verwerking en afzet combineert. "Het is een grote uitdaging, de sector moet vanaf nul worden opgebouwd. Met een areaal van 210 hectare zijn we de grootste amandelteler in Frankrijk. Er zijn 1.032 amandeltelers in het land die samen 2.300 hectare bezitten, een gemiddelde van 2,5 hectare per teler. Naast eigen teelt kopen we ook product op bij kleinschalige telers. We bundelen het aanbod en zorgen ervoor dat het voldoet aan de kwaliteits- en traceerbaarheidsnormen voor afzet. En nu zijn we ook een pand aan het bouwen waar we de amandelen zullen verwerken. Het idee is om een klant te zijn voor telers en een leverancier voor de markt."

Grote teeltvoordelen
Hoewel de amandelsector nog in de kinderschoenen staat, is deze kleine noot een inheems product van Zuid-Frankrijk. "De amandelboom is een typische boom van de Midi, net als de olijfboom. Maar de teelt ervan ging verloren door de import. Vandaag willen we de grote voordelen van deze teelt onder de aandacht brengen. Het is een stevige boom die in vergelijking met andere fruitgewassen heel gemakkelijk te beheren is. Zo heeft een appelboom vijf keer meer behandelingen nodig dan een amandelboom, waarvan de vruchten van nature worden beschermd door de dop. De aanleg van een hectare kost tussen € 12.000 en € 15.000, terwijl dat voor een appelboomgaard tussen de € 50.000 en € 80.000 is. Per hectare is er bovendien maar 80 uur werk nodig. Voor veel mensen is het telen van amandelen een interessante manier om hun activiteiten te diversifiëren, vooral in de context van de wijncrisis die de Midi treft. Een ander groot voordeel ten opzichte van andere houtgewassen is dat de amandelboom heel weinig water verbruikt, de helft minder dan een abrikozen- of perzikboom."

500 hectare in mogelijke omschakeling in de komende jaren
Gezien deze voordelen trekt de sector belangstelling. "Er zijn veel telers die contact met ons opnemen voor informatie over dit gewas. Op dit moment zijn we in gesprek met enkele telers om in totaal 500 hectare aan te planten. Ook wij gaan ons areaal verdubbelen de komende jaren."


Amandelen van het Penta ras

Volgens François Moulias heeft de amandelsector een grote toekomst voor zich. "Er zijn markten waar de consumptie structureel daalt en andere waar deze stijgt, zoals het geval is met amandelen. Vandaag overstijgt de vraag het aanbod, wat vrij zeldzaam is in de tuinbouw. Dit is duidelijk geen grilletje van de consument. Ik heb alle vertrouwen in de toekomst van de sector."


François Moulias

Voor meer informatie:
François Moulias
La Compagnie des Amandes
[email protected]
www.compagniedesamandes.com

Publicatiedatum: