Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Zeventig procent van onze plukkers komt op de fiets"

Bij Jos van der Gulik uit Hoogkarspel is de oogst alweer ruimschoots achter de rug. "We zijn op 28 augustus begonnen met de perenoogst en hebben in tien dagen alles geplukt. Achteraf hadden we misschien een paar dagen later kunnen beginnen, maar langer wachten durfden we op dat moment niet. We plukken alles voor de lange bewaring", vertelt de teler, die op 14 ha Conference teelt, aan NFO.

Over de productie en kwaliteit is hij tevreden. "Aan de (jonge) bomen met dubbele koppen was de productie onderin de boom wat minder. Daar zat ook minder knop. Aan de V-hagen plukten we juist een plusje ten opzichte van wat we hadden verwacht. In de V-hagen zetten de vruchten ook iets beter in vergelijking met de dubbele koppen." Omdat hij kan beregenen, heeft Van der Gulik geen nachtvorstschade. De vroege hagel heeft wel wat schade veroorzaakt, maar dat is er grotendeels uitgegroeid. Ook van telers in de regio hoort hij positieve verhalen over de perenoogst. Over het algemeen werd de verwachte productie gehaald of zelfs iets meer geplukt.

De hele oogst wordt bij Van der Gulik geplukt door mensen uit de regio. "Ik denk dat zeventig procent van mijn plukkers op de fiets komt. Ik heb plukkers van alle leeftijden. Wat scholieren die in hun laatste vakantieweek kwamen en ook wat 70-plussers. Van hen komt 95 procent elk jaar plukken, dus ze weten ook goed wat er van hen wordt verwacht", aldus Van der Gulik.

Bron: NFO

Publicatiedatum: