De Nederlandse voedselsector vraagt of waswater van groenten, fruit en verse kruiden hergebruikt mag worden, als het water wordt ontsmet met perazijnzuur, actief chloor, chloordioxide of ozon. De Nederlandse voedselsector hoopt daarmee de hoeveelheid waswater te verminderen. Ontsmettingsmiddelen voor waswater vallen in de groep van technische hulpstoffen. Voor deze stoffen is in Nederland niet vastgelegd onder welke voorwaarden ze mogen worden toegelaten.
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft daarom aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gevraagd om te beoordelen of fruit, groente en verse kruiden veilig gegeten kunnen worden, als ze zijn gewassen in ontsmet hergebruikt waswater. De Nederlandse voedselsector geeft aan dat het voedsel na ontsmetting altijd nagespoeld wordt met schoon water. De voedselsector heeft gegevens aangeleverd over de hoeveelheid ontsmettingsmiddelresten die onder die condities achterblijven op fruit, groente of verse kruiden.
Op basis van deze informatie heeft het RIVM een berekening uitgevoerd van de hoeveelheid ontsmettingsmiddelresten die kinderen en volwassenen kunnen binnenkrijgen als ze deze agrarische producten eten. Het RIVM concludeert dat het niet veilig is om fruit, groente en verse kruiden te eten als ze onder de aangegeven condities zijn gewassen. Het RIVM raadt aan om ook andere aspecten, zoals de veiligheid voor het milieu en veiligheid voor de mensen die werken met de wasinstallaties, te (laten) onderzoeken.
Klik hier om naar het onderzoek te gaan