Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Plotselinge prijsdaling Griekse granaatappelen

Ondanks de hoge prijzen die de Griekse Acco granaatappelen aan het begin van het seizoen aan de telers gaf, is de vraag afgevlakt en zijn de prijzen nu bijna gehalveerd. "De telersprijzen zijn deze dagen gedaald tot 0,80-0,90 euro/kg, terwijl ze aan het begin van de oogstperiode 1,50 euro bedroegen," zegt Ksenia Galetsi, eigenares van de gespecialiseerde granaatappelteler en verpakker Grande Fructus.

In Argolida zijn er ernstige problemen met de Acco granaatappelen door sprinkhanen die de boomgaarden teisteren. "Deze insecten beschadigen de kelk van de vruchten terwijl deze nog zacht zijn. In het begin, wanneer de vruchten onrijp zijn, is de schade niet zichtbaar. Pas tien dagen voor de oogst wordt duidelijk dat het fruit al beschadigd is." Dit heeft geleid tot verstoringen in de bevoorradingsplannen van de Acco-telers in Argolida.

Ermioni brengt hoop op betere tijden
Hoewel het granaatappelseizoen in Argolida niet erg prettig verloopt, is het "zware geschut" van de regionale granaatappelsector nog niet op het toneel verschenen. Dit is Ermioni, een speciale BOB-variëteit, genoemd naar het specifieke gebied waar de boomgaarden liggen. De oogst van Ermioni begint eind oktober en het rijpen van de vruchten lijkt tot nu toe normaal te verlopen, maar volgens Gkaletsi "is het teeltproces dit jaar erg veeleisend geweest. We zien geen gebarsten fruit en de algehele kwaliteit lijkt erg goed, maar dit betekende wel dat we extreem ijverig moesten zijn en nauw moesten samenwerken met onze agronomen. De zeer warme laatste maanden maakten het plannen van irrigatie zeer veeleisend. Granaatappelen en vooral deze uitzonderlijke variëteit moeten zorgvuldig worden beheerd. Je moet heel voorzichtig zijn met de juiste watertoevoer, zowel wat betreft volume als timing," benadrukt de Griekse ondernemer, die eraan toevoegt dat "het ernaar uitziet dat de opbrengst op het niveau van vorig jaar zal liggen, wat ongeveer 1,2 ton per ha zou zijn."

De oogst van Ermioni bereikt zijn hoogtepunt in november en normaal gesproken is de voorraad tegen Kerst op. De telers verwachten hoge prijzen, vooral voor biologisch fruit, omdat Ermioni zich onderscheidt van andere granaatappelen in dezelfde oogstperiode. "Voor biologische Ermioni granaatappelen kunnen telers tot 1,80 euro/kg krijgen," schat Gkaletsi, die haar biologische producten naar Zwitserland stuurt. De nieuwste variëteit, Wonderful, komt in november op de markt en tot nu toe zijn er geen problemen bij de teelt in Argolida.

Voor meer informatie:
Ksenia Gkaletsi
Grande Fructus
Tel: +30 69481 15589
[email protected]
www.grandefructus.com

Publicatiedatum: