Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Oproep voor beter Europees beleid en budget promotie AGF

Nu de verschillende commissies van het Europees Parlement de Europese begroting voor 2025 herzien in het kader van het meerjarig financieel kader, benadrukken Freshfel Europe en de brancheorganisaties voor groenten en fruit opnieuw de belangrijke rol van een goed gefinancierd afzetbevorderingsbeleid. Dit beleid is essentieel om de consumptie van verse groenten en fruit effectief te stimuleren. Een efficiƫnt afzetbevorderingsbeleid is van groot belang in uitdagende tijden en cruciaal voor een succesvolle overgang naar een plantaardig dieet. Het ondersteunt ook de doelstellingen van de Green Deal en de Farm to Fork Strategie.

Deze organisaties herhalen de cruciale rol van een goed gefinancierd promotiebeleid en andere gerelateerde instrumenten om de consumptie van AGF efficiƫnt te stimuleren. In dit opzicht was het besluit van de Europese Commissie van afgelopen voorjaar om de promotiebudgetlijn voor Multi programma's onevenredig te verlagen een volstrekt incoherente zet.

Laurent Granding, voorzitter van de afdeling Interbranch van Freshfel Europe en voorzitter van Interfel: "Wij zijn blij met de vele amendementen van de COMAGRI-leden van het Europees Parlement die zich verzetten tegen de door de Commissie voorgestelde verlaging van de begroting. In de amendementen wordt ook benadrukt dat de financiering voor de meerjarenprogramma's niet alleen moet worden hersteld, maar aanzienlijk moet worden verhoogd. Organisaties uit de AGF-sector hebben herhaaldelijk een sterke en groeiende belangstelling getoond voor deelname aan multiprogramma-projecten in alle EU-lidstaten, met een stijging van 52% in het aantal aanvragen tussen 2023 en 2024. De Commissie zelf moedigde de sector ook aan om aan deze projecten deel te nemen."

Grandin voegde daaraan toe: "Het is even belangrijk dat het Europees Parlement de noodzaak onderstreept om de consumptie onder de jongsten te stimuleren, die de consumenten van de toekomst vormen en momenteel tot de zwakste consumenten behoren."

Nu een nieuwe zittingsperiode op het punt staat te beginnen, is het belangrijk dat het werkprogramma van de Commissie de fouten, het gebrek aan samenhang en de dubbelzinnigheid van het vorige beleid vermijdt. Philippe Binard, algemeen afgevaardigde van Freshfel Europe: "Helaas zijn tijdens de vorige zittingsperiode niet de nodige stappen ondernomen om een dergelijke overgang en een verschuiving naar gezondere voedingsgewoonten te garanderen, met het risico dat ultraverwerkte plantaardige producten worden bevoordeeld in plaats van een echt plantaardig dieet op basis van groenten en fruit, dat rauw of met minimale verwerking kan worden geconsumeerd."

De recente aanbevelingen van het rapport over de Strategische Dialoog over de Toekomst van de Land- en Tuinbouw benadrukten het belang van een groener plantaardig dieet, waarin groenten en fruit een sleutelrol spelen. De voorzitter van Freshfel Europe, Salvo Laudani, maakte van de gelegenheid gebruik om deze nieuwe kans te onderstrepen: "De Commissie moet de obstakels wegnemen die het stimuleren van de consumptie van verse groenten en fruit als essentieel onderdeel van het dieet van Europeanen in de weg staan. Tijdens de laatste zittingsperiodes waren deze hindernissen onder meer onnodige bureaucratie, extra kosten en complexe en onnodige vereisten. Verschillende beleidsinitiatieven zoals gewasbescherming, verpakking of etikettering hadden een negatieve invloed op de versheid, het gemak, de kwaliteit en de handel van AGF en schaadden ook de aantrekkelijkheid en het concurrentievermogen van AGF in het totale voedingsassortiment. Deze buitensporige beperkingen voor groenten en fruit moeten worden vervangen door positieve discriminatie."

Voor meer informatie:
Freshfel Europe
www.freshfel.org

Publicatiedatum: