Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Frankrijk

Iets kleinere Agen BGA-pruimenoogst

De oogst van de Ente pruim, een beroemd ras dat wordt gebruikt voor de teelt van de Agen pruimen met beschermde geografische aanduiding, is twee weken geleden afgelopen.

"Een kleinere oogst dan in 2023, maar niet catastrofaal"
"We kunnen niet zeggen dat het een goede oogst is geweest, maar het was ook niet rampzalig, zoals dat wel het geval was in 2021 en 2022", zegt Gaëtan Vergnes, secretaris-generaal van het Franse Interprofessionele Pruimenbureau (BIP). Na twee rampzalige jaren door vorst, kregen de telers in 2023 wat respijt en keerden ze terug naar een oogst van 40.500 ton (waarvan 32.000 met BGA). Dit jaar zullen de volumes volgens de eerste ramingen met ongeveer 20% à 30% afnemen ten opzichte van vorig jaar.


Alleen pruimen die worden geteeld in de zes zuidwestelijke departementen Tarn et Garonne, Lot et Garonne, Lot, Dordogne, Gers en Gironde, waar 99% van de Franse pruimen wordt geteeld, kunnen aanspraak maken op de BGA-benaming Pruneau d'Agen, die in 2022 is verkregen.

Overtollig water en verstikking van de wortels
"De reden voor de afname is het slechte weer sinds eind april, vooral de hagelbuien en de overvloedige regen. Het overtollige water veroorzaakte een probleem van wortelverstikking, wat leidde tot de dood van een aantal bomen." Toch een positieve noot: "De kwaliteit is goed, ook al is het suikergehalte iets lager dan in voorgaande jaren, afhankelijk van het teeltgebied." Dit jaar zullen de maten groter zijn.

Een korte oogst
De oogst heeft nauwelijks een maand geduurd. "Dat is relatief kort in vergelijking met de statistieken van de sector", zegt Gaëtan Vergnes. "Er is nogal wat fruit op de grond gevallen door storm en wind. En als het fruit eenmaal gevallen is, is het verloren." In de jaren '90 werd er met de hand geoogst, zodat ook het fruit dat op de grond lag nog kon worden gerecupereerd, maar tegenwoordig gebeurt alles mechanisch, behalve in de biologische sector. "Voor oogsten met de hand moeten tegenwoordig te veel mensen worden betaald en dat is niet meer rendabel."

Voor meer informatie:
Bureau National Interprofessionel du Pruneau
2 rue des Magnolias
47303 Villeneuve-sur-Lot (Frankrijk)
Tel: +33 (0)553 415 555
[email protected]